Lerbjerg Skov

Den truede hasselmus, sjældne sommerfugle
og mange andre af skovens dyr og planter
får nu god natur og nye hjem på Sjælland.
Alle er velkommen.

OPLEV LERBJERG SKOV

Alle er velkommen i Lerbjerg Skov. Her kommer truede og sjældne dyr, planter og svampe til at trives i en skov, der udvikler sig mere og mere frit.

Naturfonden sørger for nye og meget vigtige levesteder til mange arter, der mangler naturlig skov i Danmark. Det giver nye og bedre levesteder til for eksempel den truede hasselmus og sjældne sommerfugle. Det giver også store naturoplevelser bare tre kvarters kørsel fra Københavns Rådhusplads og en halv time fra Roskilde.

Engperlemorsommerfugl er truet af udryddelse

UNIK NATUR

Skoven ligger utroligt smukt som en del af de store midtsjællandske skove Bidstrup Skovene og Skjoldenæsholm Skovene. Her lever mange værdifulde arter af dyr, planter og svampe, blandt andre den truede hasselmus og sjældne sommerfugle.

Her i hjertet af Sjælland vokser nogle af de sidste oprindelige danske skove i et samlet område på over 1.000 ha. Lerbjerg Skov er en del af det skovområde.

Området har stort set altid været dækket af skov, og derfor rummer skoven en meget rig biodiversitet.

Truet dyr får nye hjem

Et af Danmarks allermest nuttede dyr, hasselmusen, er også et af de dyr, der er i størst fare for at forsvinde fra den vilde natur. Den mangler god natur, hvor den kan leve.

Men med Lerbjerg Skov får den nu nye muligheder for at overleve. Vi gendanner nemlig naturen i skoven, så den bliver et paradis for det fine lille dyr.

Hasselmus er faktisk ikke en mus, men en syvsover, endda den eneste, der lever i Danmark.

Truet og sjældne sommerfugle

Skovene i området er gode levesteder for den truede engperlemorsommerfugl samt for sjældne sommerfugle som skovperlemorsommerfugl, brunlig perlemorsommerfugl og dukatsommerfugl. De kan flytte ind i Lerbjerg Skov på de genskabte skovmoser og enge.

Den truede hasselmus kan få et tiltrængt helle for altid, når vi genopretter levesteder til den. Foto: Lene Bech Sanderhoff

Hasselmus er truet i Danmark. Men nu kan den lille syvsover få nye steder at leve.

SÅDAN HJÆLPER VI NATUREN

Naturfonden gør naturen vildere.

Lerbjerg Skov vil myldre med smukke sommerfugle, vilde skovplanter og insekter. Dermed kommer også flere fugle og andre dyr til.

Den truede hasselmus er helt afhængig af gammel, urørt skov med mange krat og buske. Sommerfuglene har brug for lysninger i skoven, hvor der kan gro masser af vilde planter.

Genopretningen til mere vild skov giver gode muligheder for, at de mange arter dyr og planter kan sprede sig fra naturen omkring Lerbjerg Skov til deres nye hjem.

Skoven bliver vildere i samarbejde med Lejre Kommune og Nationalpark Skjoldungernes Land.

Lerbjerg Skov har været drevet og styret af mennesker i lang tid. Nu sørger vi for, at naturen kan trives, som den vil og har brug for.

Vi omdanner skoven til vild natur. Det gør vi både ved naturens egen hjælp og ved at fremskynde processen med naturgenopretning. Det giver hurtigere nye levesteder til de arter, der hænger i med neglene, så de kan trives bedre.

  • Vi lader skoven udvikle sig naturligt til urørt skov, hvor døde grene og stammer får lov at ligge. Mere knas og naturligt rod i skovbunden giver flere gode levesteder til mange af skovens dyr, planter og svampe.
  • Skoven rummer enkelte naturperler som mindre skovenge og gamle hasselkrat. Vi har gendannet de oprindelige skovmoser og skovenge. Begge naturtyper er blevet sjældne i Danmark, men er vigtige levesteder for mange arter som den truede engperlemorsommerfugl samt for sjældne sommerfugle som skovperlemorsommerfugl, brunlig perlemorsommerfugl og dukatsommerfugl. De kan flytte ind i Lerbjerg Skov, fordi vi har genskabt de naturlige skovmoser og enge.


Foto: Jesper Edvardsen

Lerbjerg Skov har områder, hvor lyset kan give liv til skovens vilde planer og insekter. Skov med lysåben natur mangler i Danmark, men vi sørger for mere i Lerbjerg Skov. Foto: Jesper Edvardsen

NATUROPLEVELSER

Oplev den tidligere produktionsskov udvikle sig mere og mere til vild skov, efterhånden som vi genopretter naturen.

Lerbjerg Skov er åben for alle. Man kan gå, hvor man vil, ligesom man må i offentlige skove.

Man kan også ride uden ridetegn som i statens skove. Ridning er tilladt i skridt eller trav på asfalt- og grusveje, som er bredere end 2,5 m. Man må også gerne ride i skovbunden.

Skoven har stier, man kan nyde naturen fra. 

Danskerne er både vilde med at opleve naturen og med at hjælpe den. Der er allerede gode ture at gå i Lerbjerg Skov.

VANDRETURE

Gå en fredfyldt og smuk tur ad skovvejene, mens du lytter til skovens fugle og nyder den fugtige rene luft mellem træerne. Eller pluk svampe om efteråret.

Nyd frokosten i en af de mange lysninger i skoven, som kommer til med tiden og vil give mange arter gode steder at leve.

Hjælp naturen med et SKOVBEVIS

Vidste du, at et SKOVBEVIS fra Naturfonden er den perfekte gave til naturen? 100 % af købet går til mere plads til naturen i Danmark. Et SKOVBEVIS er den perfekte julegave , mandelgave eller gave til Mors Dag.

Se alle de flotte motiver i vores webshop.

Nyheder fra Lerbjerg Skov

Naturen i glimt

Drone: Jesper Edvardsen

Tilmeld nyhedsbrev

Få spændende nyheder og følg med i vores naturprojekter - tilmeld dig nyhedsbrevet gratis her.