Hesbjerg Skov

Vi sørger nu for, at naturen vender tilbage i Hesbjerg Skov på Fyn.
Alle er velkommen i skoven uden for Odense.

Oplev Hesbjerg Skov

Mere plads til den fynske natur. Flere skønne naturoplevelser til os alle. Hesbjerg Skov lige uden for Odense på Fyn bliver mere og mere naturlig. Skoven har været brugt til skovdrift, men nu sørger vi for, at naturen vender tilbage.

Tak til de 15.500 danskere og 133 virksomheder, der har reddet omkring halvdelen af skoven.

Engperlemorsommerfugl er truet af udryddelse. I Hesbjerg Skov har sommerfuglen sit sidste levested på Fyn. Nu kan vi genoprette dens levesteder.

UNIK NATUR

Hesbjerg Skov er det sidste levested på Fyn for den fine engperlemorsommerfugl, som er truet i Danmark. Tidligere var den meget mere udbredt, men dræning og tilplantning af skovenge i hele Danmark har presset arten mod udryddelse.

Du kan også opleve superspringeren springfrø eller den store smukke grøn mosaikguldsmed flyve hen over de stille skovsøer.

Rød glente, havørn og grønspætte ses i skoven.


Den smukke engperlemorsommerfugl er i fare for at forsvinde. Nu kan den få nye steder at finde føde og lægge æg.

Hesbjerg Skov efterår 2022 Camilla Schmidt Pedersen (33)

SÅDAN HJÆLPER VI NATUREN

Skovens mange vilde dyr, planter og svampe har brug for mere løvskov, gamle træer, mere vand og mere råddent træ i skovbunden. Det sørger vi nu for i Hesbjerg Skov ved at stoppe al skovdrift og sørge for, at naturen kan vende tilbage. Vi:

  • stopper intensiv udnyttelse, produktion af juletræer, sprøjtning og gødskning mv.
  • lader gamle løvtræer stå og unge løvtræer vokse sig så store og gamle, de kan
  • lader væltede stammer og knækkede grene ligge i skovbunden
  • skaber mere variation i skoven ved at fjerne områder med nåletræer, som er plantet til skovdrift
  • genopretter de oprindelige skovmoser og skovenge, der var i skoven engang. De forsvandt, da man drænede skoven for at dyrke træer. Dermed får engperlemorsommerfugl de ødelagte levesteder tilbage. Både skoveng og skovmose er blevet sjældne i Danmark på grund af dræning.
  • genopretter skovens vandløb. I dag løber de i dybe gravede grøfter, men vi hæver dem igen til det forløb det havde naturligt engang. Derefter kan vandet risle frit og skabe flere og mere naturlige levesteder end i dag.

Naturgenopretningen gavner også klimaet. Når vi gendanner skovmoser, stopper udledning af CO2, og dermed gavner gendannede skovmoser klimaet.

Naturfonden og Odense Kommune laver en naturplan for, hvordan naturen skal udvikle sig over de næste mange år.

Foto: Jesper Edvardsen

Rød glente

NATUROPLEVELSER

Oplev for eksempel den dybe smeltevandsslugt, hvor store vandmasser strømmede engang, og hvor der endnu risler en lille bæk i bunden. Spis frokosten ved en af de idylliske skovsøer.

Du kan også opleve den skandinaviske ”mangroveskov,” ellesumpen. De er meget rige på vilde arter. Træerne, du ser, er elletræer. De kan klare at stå med rødderne i vand som de eneste træer i Danmark.

De unge træer står tæt i de bløde bakker. Måske kommer der et egern, en spætte eller en mus forbi?

Naturfonden og Odense Kommune laver sammen en friluftsplan med blandt andet bedre mulighed for at komme rundt på afmærkede vandrestier, mere formidling om hvad du kan opleve, nye shelters mm.

Skoven har stier, man kan nyde naturen fra. Vi laver en samlet plan for oplevelser hurtigst muligt sammen med Odense Kommune. Foto: Jesper Edvardsen

Hesbjerg Skov på Fyn. Foto: Jesper Edvardsen

VANDRETURE

Her er allerede smukke ture at gå ad bløde bakker mellem træer og skovsøer. Men det bliver smukkere og smukkere, efterhånden som vi lader naturen udfolde sig frit igen.

Naturfonden og Odense Kommune laver sammen en friluftsplan med blandt andet bedre mulighed for at komme rundt på afmærkede vandrestier, mere formidling om hvad du kan opleve, nye shelters mm.

Skoven har stier, man kan nyde naturen fra. Vi laver en samlet plan for oplevelser hurtigst muligt sammen med Odense Kommune. Foto: Jesper Edvardsen

Hjælp naturen med et SKOVBEVIS

Vidste du, at et SKOVBEVIS fra Naturfonden er den perfekte gave til naturen? 100 % af købet går til mere plads til naturen i Danmark. Et SKOVBEVIS er den perfekte julegave , mandelgave eller gave til Mors Dag.

Se alle de flotte motiver i vores webshop.

Nyt fra Hesbjerg Skov

Natur i Hesbjerg Skov

Tilmeld nyhedsbrev

Få spændende nyheder og følg med i vores naturprojekter - tilmeld dig nyhedsbrevet gratis her.