15.500 danskere donerer skov på Fyn

Du kan hjælpe

Kun 10,5 % af de danske skove er naturens urørte fristeder. Derfor har skovens mange sjældne dyr og planter for lidt plads. Men med et SKOVBEVIS hjælper du naturen i Danmark med flere levesteder. Køb Skovbevis

Nu overlader Naturfonden skoven til naturen og giver publikum fri adgang, nye faciliteter og naturformidling i samarbejde med Odense Kommune.

Formand for Den Danske Naturfond, Bengt Holst, er glad for den store opbakning til at hjælpe naturen.

”Vi mærker en større og større interesse for at give gaver, der gør gavn for vores fælles natur og klimaet. Det er imponerende, at så mange danskere vil hjælpe med at give naturen mere plads. Jeg er meget taknemmelig, og er sikker på, at vores børn, børnebørn og kommende generationer vil sætte pris på, at vi gør en konkret forskel frem for bare at snakke,” siger Bengt Holst.

Skovbeviser er populære som gave med mening ved blandt andet jul, fødselsdag og Mors Dag. Hver en krone til beviset går til at hjælpe naturen med mere plads.

Hesbjerg Skov på Fyn. Foto: Jesper Edvardsen
Hesbjerg Skov på Fyn. Foto: Jesper Edvardsen

15.500 danskere hjælper Hesbjerg Skov

Donationer fra 15.500 danskere og 133 virksomheder har til sammen reddet omkring halvdelen af Hesbjerg Skov. Donationerne fra danskerne kommer fra Naturfondens Skovbeviser, som er populære julegaver og som gave til Mors Dag og fødselsdag. Naturfondens 6700 faste Naturbeskyttere har også været med til at sikre Hesbjerg Skov. Hver en krone af alle donationer bliver til mere plads til naturen.

Carina fra Odense har sikret 20 m2 af Odenses nye naturskov

”Jeg er glad for, at jeg aktivt er med til at støtte og bevare den danske natur, og jeg er glad for at lære mine børn det. Skov er for mig, hvad havet er for andre. Den giver mig en ro som intet andet. Jeg vil gerne kunne gå ud i skoven og trække vejret helt ned i maven. Jeg vil gerne tage mine børn med ud i skoven. Men, vigtigst af alt, vil jeg gerne have, at min støtte er med til at beskytte de hjem, hvor alt det fantastiske dyreliv og natur, vi har i Danmark, skal leve. Lige fra den lille bænkebider til det flotte egetræ.”
Carina Haagen, Odense, har støttet Hesbjerg Skov med Skovbevis på 20 m2.

Kristian kan nemt besøge sine 30 m2 i Hesbjerg Skov

”Jeg synes, det er enormt vigtigt og meningsfuldt at støtte bevaring af mere vild skov og natur i Danmark. Naturen har for mig en selvstændig værdi og på grund af dens trange kår, er der brug for aktiv handling for at sikre mere vild dansk natur. Samtidig gav jeg min far et Skovbevis, som er en gave i hans ånd, da min far går meget op i naturbeskyttelse og -bevaring.”
Kristian Mark Andersen, Odense, gav sin far et Skovbevis som fødselsdagsgave og har dermed sikret 30 m2 af Hesbjerg Skov.

133 virksomheder hjælper Hesbjerg Skov

133 virksomheder er med til at sikre Hesbjerg Skov. Deres donationer kommer fra TV 2’s og Naturfondens indsamling til gavn for naturen, Danmark redder jord, i maj 2021. Fynske Naturfrisk og Nelles Kaffe er nogle af de virksomheder, der er med til at sikre Hesbjerg Skov.

7.132 m2 af Hesbjerg Skov fra virksomheden Nordnet

Nordnet er en af de 133 virksomheder, der har været med til at donere til købet af Hesbjerg Skov. Nordnet har sikret 7.132 kvm af skoven via donationer fra deres nye klima- og miljøpris, The Re:turn Initiative.

”Vi er glade for og stolte over vores samarbejde med Den Danske Naturfond. Det er dejligt at kunne bidrage til, at Hesbjerg Skov kan udfolde sig på naturens præmisser i al evighed. Vi håber, at skoven fortsat vil være et frirum i lokalområdet, og at Naturfondens arbejde vil have en gavnlig effekt på træer, planter og dyr. For os i Nordnet er projekter som dette et godt eksempel på, at vi alle hver især kan gøre noget for at beskytte vores klima og miljø.”
Anne Buchardt, landechef Nordnet Danmark.

Innocent drinks donerer 12.500 m2 til Hesbjerg Skov

“Da vi skulle lancere vores CO2-neutrale appelsinjuice ledte vi efter en samarbejdspartner, der er lige så vild med natur som os. Naturfonden var helt oplagte, fordi de genopretter og beskytter natur – præcis som vi også gør rundt omkring i Europa i vores Vild med natur-kampagne. At samarbejdet tilmed skulle føre til, at vi er med til at bevare et stykke vild skov herhjemme er intet mindre end fantastisk,” siger Ina Stinus, Brand and Trade Marketing Manager hos innocent drinks.
Ina Stinus, Brand and Trade Marketing Manager hos innocent drinks.

Hesbjerg Skov – fra skovdrift til vildere natur

Skoven har i mange år været drevet for at producere tømmer. Men nu kan skovens træer vokse frit igen uden at blive fældet og dermed bliver Hesbjerg Skov til en smuk skov fyldt med gamle træer.

Skoven er den første skov i Odense Kommune, hvor naturen får førsteprioritet. Der har været skov siden istiden, og dermed er det den skov i Odense Kommune, som har været skov i længst tid. Det giver gode muligheder for at lade skoven blive naturlig og med mange vilde arter.

Hesbjerg Skov på Fyn. Foto: Jesper Edvardsen
Hesbjerg Skov på Fyn. Foto: Jesper Edvardsen

Det gør vi for naturen i Hesbjerg Skov

Skovens mange vilde dyr, planter og svampe har brug for mere løvskov, gamle træer, mere vand og mere råddent træ i skovbunden. Det sørger vi nu for i Hesbjerg Skov ved at stoppe al skovdrift og lade naturen vende tilbage. Vi:

  • stopper intensiv udnyttelse, produktion af juletræer, sprøjtning og gødskning mv.
  • lader gamle løvtræer stå og unge løvtræer vokse sig så store, de kan
  • lader væltede stammer og knækkede grene ligge i skovbunden
  • skaber mere variation i skoven ved at fjerne områder med nåletræer, som er plantet til skovdrift
  • fjerner drænrør og stopper gravede grøfter til

Vandløb risler igen

Genopretningen giver også nye levesteder til fredede padder som stor vandsalamander, butsnudet frø og springfrø. Det gavner også mange andre arter sommerfugle, vilde planter og andre insekter, for eksempel grøn mosaikguldsmed.

Naturgenopretningen gavner også klimaet. Når vi gendanner skovmoser, stopper udledning af CO2, til gavn for klimaet.

Naturfonden og Odense Kommune laver en naturplan for, hvordan naturen skal udvikle sig over de næste mange år.

Engperlemorsommerfugl er truet af udryddelse. I Hesbjerg Skov har sommerfuglen sit sidste levested på Fyn. Nu kan vi genoprette dens levesteder.

Naturoplevelser til alle

Skoven er nu blevet mere åben for alle. Nu kan man gå frit overalt og ride i skovbunden. Før var der begrænset adgang i skoven, fordi den var privat og brugt til skovdrift.

Naturfonden og Odense Kommune laver sammen en friluftsplan for vandrestier, shelters mm. Lokale borgere inddrages i processen.

Hesbjerg Skov på Fyn. Foto: Jesper Edvardsen
Hesbjerg Skov på Fyn. Foto: Jesper Edvardsen

Tilmeld nyhedsbrev

Få spændende nyheder og følg med i vores naturprojekter - tilmeld dig nyhedsbrevet gratis her.