Hvad er truslerne mod biodiversiteten?
Alarmen lyder fra landets forskere og natureksperter. En stor del af Danmarks vilde dyr, planter og svampe er i risiko for at uddø, og de forsvinder hurtigere end nogensinde før.
2400 arter vilde dyr, planter, svampe og andre levende væsener er i fare for at forsvinde. Det er mere end hver femte af vores vilde arter. Det viser Den danske Rødliste, som laves af Aarhus Universitet. Rødlisten overvåger, hvordan det går for de vilde arter dyr, planter, svampe, mosser og andre levende væsener, som vi deler vores land med.
Den største årsag til biodiversitetskrisen er, at vi tobenede bruger naturens levesteder til noget eller ødelægger dem eller forringer dem. Vi har bygget veje og huse og dyrket vores føde og tømmer. Det betyder, at færre arter kan leve der. Tilbage af Danmarks samlede areal er nu kun 2,3 procent til beskyttet natur, ifølge regeringens uafhængige panel af eksperter, Biodiversitetsrådet.
Rådet konkluderer blandt andet, at:
- der skal afsætte markant mere plads til naturen i Danmark, hvis tabet af Danmarks biodiversitet skal vendes til fremgang.
- det er nødvendigt, at de udlagte naturområder genoprettes med fokus på økosystemernes naturlige processer og funktioner.
”Tabet af biodiversitet kommer med en stor en menneskelig omkostning. Det vil føre til tabte jobs, sult, sygdom og død. Det er omkostninger, vi måler i årlige tab af billioner af dollars i 2030, som sker på grund af ødelagte økosystemer.”
FN’s generelsekretær, António Guterres.