Hammer Bakker

Grævling, duehøg og smukke sommerfugle.
Hammer Bakker er et vigtigt levested for mange sjældne dyr.
Du kan opleve den flotte natur på 17 kilometer vandreruter.

Oplev Hammer Bakker

Fire vandreruter på samlet 17 kilometer er klar til dig i det smukke og vigtige naturområde ved Limfjorden i Nordjylland. Her kan du opleve den vilde natur på smukke vandreture blandt de mange højdedrag, skrænter og dybe dale. Klik og læs om, hvad du kan opleve, og hvordan vi hjælper naturen i Hammer Bakker.

Grævling lever i skoven.

UNIK NATUR

Mange sjældne dyr, planter og svampe lever i Hammer Bakker. Området er  derfor vigtigt for arter, som ellers mister natur og levesteder i Danmark.

Det gælder blandt andre sommerfugle som de truede brun pletvinge og engblåfugl, forskellige arter af perlemorsommerfugl og violetrandet ildfugl, som er gået meget tilbage i Danmark.

Området er også vigtig bolig for fugle som duehøg, hvepsevåge og natravn, som alle er sjældne i Danmark.

Du kan også se råvildt, ræv, egern og grævling, som er almindelige i bakkerne.

Nyd blåbær og svampe

På heden vokser lyng, tyttebær, enebær, revling og blåbær.

I september og oktober er der gode chancer for at finde mange forskellige spiselige svampe i skovbunden.

Du må gerne samle svampe til eget forbrug, men vær sikker på, at de er spiselige.

Bøtøskoven heste vildheste konik Den Danske Naturfond

SÅDAN HJÆLPER VI NATUREN

Området bliver nu vigtigere for mange flere arter dyr, planter og svampe. Det bliver et af de mest betydningsfulde naturprojekter, som er gennemført i Danmark i mange år.

Hammer Bakker kan med tiden blive lige så vigtig som Jægersborg Dyrehave og Rebild Bakker både i forhold til størrelse, natur, oplevelser og rekreative værdier.

Naturfonden har i første omgang købt 715 hektar af området til et budget på cirka 75 millioner kroner. Vi vil genoprette op mod 1000 hektar i Hammer Bakker, og derfor vil vi købe mere jord de kommende år, når muligheden opstår.

Mange tætte nåletræsplantager har taget naturens plads i området. Det giver mørke og tavshed, hvor der ellers kunne være lys og masser af liv. Nåletræerne er plantet af mennesker for at producere træ, men plantagerne rummer meget lidt liv.

Vi vil sikre færre områder med nåletræsplantager og mere naturlig løvskov. Vi vil også genoprette tidligere tiders heder, overdrev og græsningslandskaber med mange arter af planter, insekter, dyr og padder.

Her går græssende dyr, som gumler sig til god natur ved at æde af de træer, krat og buske, som ellers ville gro op. Læs mere om, hvorfor det er godt for naturen.

Naturfonden bringer naturen tilbage sammen med Aalborg Kommune. Sammen udvikler vi også området, så flere besøger og oplever naturen.

Vi gør området mere tilgængeligt med flere vandrestier, bedre cykelruter, lejrpladser, turfoldere og meget mere. Alt placeres med hensyn til naturen.

NATUROPLEVELSER

Sommerfugle flakser om kap med summende bier over engblomsterne på de mange bakker og skrænter. I skoven synger rødhals og solsort, og er du heldig, ser du duehøgen suse lydløst mellem de gamle bøgetræer.

Det er nogle af de mange naturscener, man kan opleve i smukke Hammer Bakker lige nord for Aalborg.

Her kan du nyde naturen med gåture ad snoede stier op og ned og mellem de smukke bakker og dybe dale, og ud og ind mellem både skovbevoksede og åbne områder. Find vej på vores turkort.

1. Oplev smukke Pebermosen

Hammer Bakkers måske mest fotogene naturplet. I den smukke mose kan du opleve den særlige naturtype hængesæk. Det er et flydende tæppe af mos, der vokser på vandoverfladen og kan blive mange centimeter tykt. Her dækker hængesækken en stor del af søen. Her dækker hængesækken næsten hele søen. Det er et helt specielt miljø og derfor lever en række stærkt specialiserede planter og dyr her, blandt andre kødædende planter og flere sjældne sommerfugle som mose-perlemorsommerfugl.

Gå ikke ud på hængesækken. Den flyder på vandet og er ikke tyk nok til at bære et menneske.

2. Hestene græsser i Hestedag

Oplev den smukke dal med stejle skråninger, gamle bøgetræer og en kilde i bunden. På de stejle dalskråninger har der sandsynligvis græsset heste i gamle dage, deraf navnet. Nu græsser her heste igen, efter Naturfonden har købt Hammer Bakker. Det gavner nemlig de vilde planter, som giver flere insekter.

3. Her vender den vilde natur tilbage

Området har før været brugt til at producere tømmer, og derfor har der været nåletræsplantage i mere end hundrede år. Vi har fældet plantagen for at gendanne naturen, som den var, før området blev plantet til af mennesker. Nu kan naturen vende tilbage af sig selv. Herved skaber vi flere levesteder til den truede natur. De gamle løvskove med de unikke flerstammede bøgetræer, bøge-røller, kan sprede sig, hvor der før var ensartet og mørk plantage af nåletræer. Her kommer igen til at myldre med vilde planter og insekter, hvor der før kun var meget få almindelige arter.

4. Helbredende kilde

Her ser man resterne af en helligkilde. Engang troede man, vandet var helbredende. Kilden er desværre tørret ud i dag, men en mindesten markerer det gamle kildeudløb.

5. Besøg den smukke skovsø

Besøg en smuk og idyllisk skovsø, en af de få i området. Hammer Bakker ligger nemlig højt og er bygget op af grus og sand. Derfor findes her kun ganske få vandhuller.

VANDRETURE

Her er fire vandreruter med tilsammen cirka 17 kilometers smuk vandring. Du kan trave op og ned ad bakker, gennem dal og slugt, opleve den smukke Pebermose, se overdrev, gammel rølleskov, bøgeskov og området, hvor heste græsser i naturen. Man kan gå ruterne enkeltvis eller på tværs, da ruterne danner et forgrenet net. Man kan starte turen fra de tre p-pladser. Find vej her

Det er også blevet muligt at tage en pause på nye bænke. Vi har skåret tykke stammer til, så man kan sidde godt, mens man nyder sin mad eller kaffe.

På din vej gennem det flotte landskab kan du opleve sjældne sommerfugle, fine blomster, svampe og flere sjældne fuglearter.

Oplev også de mange fortidsminder i landskabet. Her er gravhøje og gamle hulveje, som er rester efter Kongevejene og et tingsted.

Vandrer du på Hærvejen, kan du også komme gennem Hammer Bakker.

Gå tur med hund i snor

Du kan sagtens tage din hund med på turen, så længe du hjælper med at passe på naturen ved at holde hunden i snor.

Aalborg Kommune har lavet en indhegnet hundeskov, hvor hunden kan løbe løs.

OVERNATNING

Der er mange måder at overnatte tæt ved Hammer Bakker, hvad enten man ønsker en forlænget weekend, en uges efterårsferie med familien eller at overnatte i naturen. Nordjylland har mange muligheder for at sove på hyggelige Bed and breakfasts (B&B), i luksus på et af de mange hoteller, bo billigere på vandrehjem eller camping. Man kan leje et sommerhus eller en ferielejlighed til hele familien, eller måske bo på en hyggelig kro. Du kan endda sove i naturen på hyggelige lejrpladser og i shelters.

ANDRE SEVÆRDIGHEDER

Naturfondens områder ligger tæt på Aalborg og Limfjorden i Nordjylland.  Måske er der også tid til at opleve:

  • Råbjerg Mile
  • Grenen i Skagen
  • Rubjerg Knude
  • Lille Vildmose og Lille Vildmosecentret
  • Aalborg Zoo
  • Nordsøen Oceanarium
  • Fårup Sommerland

Hjælp naturen med et SKOVBEVIS

Vidste du, at et SKOVBEVIS fra Naturfonden er den perfekte gave til naturen? 100 % af købet går til mere plads til naturen i Danmark. Et SKOVBEVIS er den perfekte julegave , mandelgave eller gave til Mors Dag.

Se alle de flotte motiver i vores webshop.

Nyt fra Hammer Bakker

Tilmeld nyhedsbrev

Få spændende nyheder og følg med i vores naturprojekter - tilmeld dig nyhedsbrevet gratis her.