Fyns Hoved

Fyns Hoved på toppen af Fyn er smuk og vigtig natur. Her er sjældne arter, som  Naturfonden er med til at passe på.
Du kan selv opleve naturen på den skønne vandretur langs havet.

Oplev Fyns Hoved

Oplev sjældne sommerfugle, strandtudser, vandsalamander, spættet sæl og mange andre spændende dyr og planter i unik vild natur.

Fyns Hoved Jesper Edvardsen (6)

UNIK NATUR

Fyns Hoved rummer noget af Fyns vildeste natur som strandenge, vandhuller, kalkoverdrev og rigkær. Tilsammen er de levested for mange dyre- og plantearter, også flere truede og sjældne arter.

Her lever sommerfugle som okkergul pletvinge, og i vandhullerne lever strandtudser og stor vandsalamander.

Der er desuden et rigt fugleliv med havfugle som edderfugl, gravand og toppet skallesluger samt vadefugle som rødben og strandskade.

SÅDAN HJÆLPER VI NATUREN

På Fyns Hoved er målet at skabe en mere ensartet naturforvaltning på tværs af de nuværende ejerskel og dermed forbedre naturværdierne.

I 2018 købte Naturfonden de første arealer på Fyns Hoved. Yderligere to er kommet til siden. Målet er at sikre flere arealer med tiden, så vi skaber et større og mere sammenhængende naturområde.

Arealerne på Fyns Hoved er opdelt i mange, mindre parceller og hegninger. Derfor blev nogle af overdrevene ikke plejet og var ved at gro til.

Formålet med at opkøbe arealerne er at forbedre naturplejen. Vi samarbejder derfor med Naturstyrelsen, så arealerne plejes i sammenhæng med Naturstyrelsens arealer på Fyns Hoved. Naturstyrelsen står for den daglige drift og afgræsning af arealerne.

Projektområdet omfatter de nordligste dele af Fyns Hoved og indeholder nogle af fine overdrevsarealer – herunder kalkoverdrev samt rigkær, strandenge, vandhuller og arealer i ekstensiv landbrugsdrift.

NATUROPLEVELSER

Naturoplevelserne står i kø her på toppen af Fyn. Året rundt.

Havets bølger skvulper mod sandstranden, mens svaler fanger insekter over strandengene og de bløde bakker.

Sjældne sommerfugle som okkergul pletvinge flyver rundt mellem de vilde planter. I vandhullerne kan du støde på strandtudser og vandsalamander.

Ved stranden duver den flotte edderfugl på bølgerne og dykker af og til efter muslinger. Danmarks største and, gravand med det røde næb, svømmer måske omkring eller hviler på kysten. Du kan også støde på toppet skallesluger og vadefugle som rødben og strandskade.

Marsvin og sjældne insekter

Er du heldig, ser du den lille hval, marsvin, eller en spættet sæl i havet ud for kysten, mens du nyder udsigten til Samsø.

I de indhegnede arealer græsser kvæget for at pleje natur til gavn for mange arter insekter, fugle og planter. Det er med til at bevare området som et paradis for blomster og insekter.

Måske vil du også fiske langs kysten?

Eller nyde de mange trækfugle, der flyver forbi Fyns Hoved forår og efterår?

VANDRETURE

Den skønne vandrerute fører dig rundt langs kysten på Fyns Hoved med smukke udsigt over havet og med både Samsø og Sjælland som kulisse i det rette vejr. Vandreturen passer perfekt til en tur med hele familien. Parker på p-pladsen ved Fynshovedvej og start derfra.

Gå tur med hund i snor

Du kan sagtens tage din hund med på turen, så længe du hjælper med at passe på naturen ved at holde hunden i snor.

OVERNATNING

På smukke Fyn er man altid i nærheden af et væld af gode steder at sove i alle prisklasser.

Fyns Hoved er kun tre kvarters kørsel fra Odense. Derfor er det muligt at besøge området både på en forlænget weekend i Odense på hotel og en uges efterårsferie med familien i sommerhus i Assens, Bogense eller Kerteminde.

Fyn har mange hyggelige Bed and breakfasts (B&B), luksus på et af de mange hoteller og kroer. Billigere ophold fås på vandrehjem eller i telt eller en hytte med familien på en campingplads.

ANDRE SEVÆRDIGHEDER

Fyns Hoved ligger tæt på andre af Fyns oplevelser. tættest på den hyggelige  by, Kerteminde. Men det tager kun tre kvarter at køre dertil fra Odense. Blandt de største seværdigheder på Fyn er:

  • Odense med H.C. Andersens Hus og Odense Zoo
  • Egeskov Slot
  • Bridgewalking over den gamle Lillebæltsbro fra Middelfart

Hjælp naturen med et SKOVBEVIS

Vidste du, at et SKOVBEVIS fra Naturfonden er den perfekte gave til naturen? 100 % af købet går til mere plads til naturen i Danmark. Et SKOVBEVIS er den perfekte julegave , mandelgave eller gave til Mors Dag.

Se alle de flotte motiver i vores webshop.

Oplev Fyns Hoved

Tilmeld nyhedsbrev

Få spændende nyheder og følg med i vores naturprojekter - tilmeld dig nyhedsbrevet gratis her.