Læsten Bakker og Skals Ådal

Oplev et vidunderligt naturområde med næsten al slags natur, vi har i Danmark. Her er blandt andet enge, kildevæld, vandløb, skov, græsklædte bakker, hede og overdrev.

Oplev Læsten Bakker og Skals Ådal

Oplev orkidéer, odder og den danske fugleedderkop i unik natur. Læsten Bakker og Skals Ådal ved Randers er et vigtigt levested for dyr, planter og svampe og en stor oplevelse at besøge. Læs her, hvad du kan opleve, og hvad Naturfonden gør for naturen i området sammen med Randers Kommune.

UNIK NATUR

Sjældne orkidéer, kødædende planter, den blå og orange isfugl, den aktive odder og den danske fugleedderkop er nogle af områdets mange naturmæssige højdepunkter.

I bakkerne kan man støde på spændende dyrearter. Man kan møde sjældne spindlere og insekter som nordlig fugleedderkop og brun bjørnesvirreflue.

Her vokser den insektædende og klæbrige liden soldug, her lever sjældne og særlige arter af orkidéer som skov-gøgelilje og andre urter som lav skorsonér, liden steffensurt, engblomme, pyramide-læbeløs, eng-troldurt, og bredbladet kæruld samt almindelige arter som liden klokke, blåhat, blåmunke, almindelig kællingetand og timian.

SÅDAN HJÆLPER VI NATUREN

Drømmen er at udvide Naturfondens arealer med tiden, så Læsten Bakker udvikler sig til et stort sammenhængende naturområde på over 300 hektar. Sammen med de gamle skove ved Fussingø vil man med tiden kunne udvikle et område med mere end 1.000 hektar skov og natur.

Store sammenhængende naturområder betyder, at de vilde dyr og planter bedre kan sprede sig og er mere robuste overfor ydre påvirkninger og forandringer.

En af naturens store udfordringer i dag er, at naturen ligger som små lommer mellem byer, veje og marker uden forbindelse med andre naturområder.

Vi har genoprettet nogle af arealerne fra mark til vild natur igen. Vi har først gjort jorden klar til at være blomstereng igen og dernæst spredt frø fra vilde planter, der gror naturligt i området. Det giver de mange truede arter i området endnu flere levesteder, så de kan overleve i fremtiden.

Vi forhindrer samtidig, at området gror til med krat og træer og dermed bliver til levested for få almindelige arter. Mange orkideer, insekter og sommerfugle får dårligere livsbetingelser, når eng og overdrev dækkes til med krat, buske og træer.

Vi sørger for, at kvæg græsser i det meste af området hele året. Det holder vegetationen kort, så de sjældne arter og mange andre kan trives. Det skaber naturlige overgange mellem de forskellige naturtyper og give en større variation i det samlede område.

Græsning i et større område betyder større frøspredning, som giver mulighed for, at de mere sjældne arter kan finde nye egnede spirebede og dermed får større mulighed for overlevelse og fremgang.

NATUROPLEVELSER

Nyd naturens maleri af vilde blomster med smukke farver og de mange insekter, der summer omkring efter den sukkerholdige nektar. Spis friske blåbær om sensommeren. Find orkidéer og kødædende planter.

Nyd i det hele taget den sjældne og store skønhed i det varierede og smukke landskab, når du vandrer en tur i bakke og dal. Du ser et utal af typer natur, blandt andet mose, skov, sø, krat, hede og bakker beklædt med et tæppe af lyng og enebærbuske.

Du kan opleve naturen på en enkelt eftermiddag, men hvorfor ikke skynde sig langsomt, mens naturen udfolder sig omkring dig?

Her er masser af fuglearter i yngletiden, og du kan måske endda se den flotte og farverige isfugl i ådalen.

I mosen kan du med vandtætte støvler eller sko opleve nogle af naturens små vidundere. I maj og juni blomstrer lilla maj-gøgeurt, som er vilde orkidéer. Du kan også finde den lille kødædende plante, rundbladet soldug. I stedet for almindelige blade har den bittesmå hår med klister, der fanger og fastholder fluer, myg m.v. Når dyret er fanget, udskiller planten fordøjelsesenzymer, der nedbryder byttet, så planten kan optage de nærende mineraler. Vi sørger for, at de sjældne planter og dyr trives i
området ved at holde området vådt med den naturlige vandstand.

Istid og middelalderkirke

Landskabet er smukt skåret ud af isen, der lå over Danmark i istiden for mere end 10.000 år siden.

Fra den lille middelalderkirke på toppen af Læsten Bakker strækker et landskab sig mod syd med bakkedrag, der bølger langs den brede og fladbundede Skals Ådal.

På den anden side af ådalen breder gamle skove sig, og du kan se den store, klarvandede Fussing Sø og det smukke Fussingø Slot.

Pas på naturen ved at følge vores adgangsregler samt regler for indsamling af dyr og planter.

VANDRETURE

Læsten Bakker er et must, hvis man elsker at vandre og gå ture i naturen. De smukke bakker giver god motion til lårbasserne og kan nydes af alle ad stierne.

Udsigten er flottest fra oldtidshøjen Kragbjerg Høj, se turkortet øverst på siden. Herfra er der en fantastisk udsigt over de stejle bakker og ådalen for foden af dem. Højen er områdets højeste punkt med sine 57 meter over havet. Gravhøjen minder om, at området har været beboet i årtusinder, og at vores forfædre også værdsatte den
storslåede udsigt.

Hjælp naturen med et SKOVBEVIS

Vidste du, at et SKOVBEVIS fra Naturfonden er den perfekte gave til naturen? 100 % af købet går til mere plads til naturen i Danmark. Et SKOVBEVIS er den perfekte julegave , mandelgave eller gave til Mors Dag.

Se alle de flotte motiver i vores webshop.

Nyt fra området

NATUREN I FOTOS

Tilmeld nyhedsbrev

Få spændende nyheder og følg med i vores naturprojekter - tilmeld dig nyhedsbrevet gratis her.