Nu er skovmoserne tilbage i Kollund Skov

En rigtig god nyhed for natur og klima er, at skovmoserne er tilbage i Kollund Skov efter mange års fravær. Vi har gendannet skovmoserne, som forsvandt for mange år siden, da man drænede og plantede nåleskov til tømmer.

Men nu kan skovmoserne igen udvikle sig naturligt med åbne vandflader, siv, pilekrat og elle- og birketræer. Det giver mange arter dyr og planter nye levesteder, blandt andre den sjældne bjergsalamander.

Vandet har standset nedbrydningen af tørvejorden og dermed udledning af CO2. Dermed gavner genopretningen af moserne også klimaet.

”Det bliver virkeligt spændende at følge, hvordan naturen udvikler sig, nu hvor vandet vender tilbage i disse områder. Det er en spændende kulmination på den genopretning, der begyndte for et par år siden med, at vi fældede de første områder med nåletræer,” siger Mads Jakobsen, som sikrer mere natur hos Den Danske Naturfond.

Her stod i mange år nåletræ plantet til byggeri. Men nu er de oprindelige skovmoser tilbage igen efter genopretning af de naturlige vandforhold.

I sensommeren 2021 lukkede vi for grøfter og dræn, der ledte det naturlige vand væk. Grøfter og dræn blev etableret for mange år siden, da man ønskede at dyrke træ i området for at bruge det til tømmer. Men nu er vandet tilbage, hvor der før var tørt og mørkt.

“Områder med plantede nåletræer er generelt mindre artsrige end vilde skovnaturtyper, som for eksempel skovmoser. Derfor hjælper det mange vilde dyr og planter, når disse moser igen bliver til vild natur, hvor naturen kan udvikle sig som den vil,” siger Mads Jakobsen.

Naturfonden og Aabenraa Kommune har sammen genskabt de tidligere skovmoser i Kollund Skov ved den sønderjyske grænse.

Bjergsalamander kan ikke leve i en mørk og tør nåletræsplantage. Men nu har vi fjernet plantede nåletræer som disse og sørget for, at vandet igen kan flyde naturligt.

Sådan genopretter vi naturen i Kollund Skov

I sensommeren 2021 lukkede vi for grøfter og dræn, der ledte det naturlige vand væk. Det blev sat i gang for mange år siden, da man ønskede at dyrke træ i området for at bruge det til tømmer. Men nu er vandet tilbage, hvor der før var tørt og mørkt.

Læs mere om Kollund Skov

Bjergsalamander lever kun meget få steder i Danmark. Nu har den fået to nye moser, hvor den kan flytte ind.

Tilmeld nyhedsbrev

Få spændende nyheder og følg med i vores naturprojekter - tilmeld dig nyhedsbrevet gratis her.