Naturelsker fik god idé: Nu er sjælden sommerfugl set for første gang

Den smukke sommerfugl citronbjørn er set for første gang i et genoprettet klitnaturområde nord for Fjerritslev i det nordjyske. Den særlige natur har fået en oase, efter lokal naturelsker fik en god idé.

Naturen flytter ind, når den får mere plads.

Den meget flotte og sjældne citronbjørn er set for første gang i naturområdet Nørremiler.

Det fortæller Søren Rosenberg, som færdes meget i området for at se, hvordan naturen udvikler sig.

Citronbjørn er en natsommerfugl, som er blevet mere og mere sjælden i Danmark, men nu har den fået en naturoase i det nordjyske.

Den fine gæst vækker stor begejstring hos Søren Rosenberg, som har taget initiativ til at genoprette det unikke klithede-område Nørremiler nord for Fjerritslev i det nordjyske.

– Jeg er vildt begejstret over at se denne sjældne og rødlistede natsommerfugl bruge Nørremiler som dens levested. Med projektet har vi sikret dens fortsatte eksistens og at kunne øge dens antal med tiden, når de tæppedannende tuer af hederensdyrlav kan brede sig, nu hvor der er skabt lys og plads, siger Søren Rosenberg.

Den smukke citronbjørn er en natsommerfugl, som er blevet sjælden i Danmark. Foto: Søren Rosenberg

Motorsaven kom på arbejde

Klithedens unikke planter var ved at blive skygget helt ud af området af invasive nåletræer som bjergfyr, klitfyr og sitkagran.

Klithedens laver og planter som blåmunke, hedelyng, kællingetand, blåhat og rensdyrlav, har alle brug for meget lys for at kunne leve, men de var ved at forsvinde under de indvandrede nåletræers skygge.

Når planterne forsvinder, er det også farvel til insekterne og farvel til endnu et stykke af vores vilde natur.

Der var ikke andet at gøre end at få den store motorsav frem og fælde alle de uønskede nåletræer på 12 hektar af det 40 hektar store område.

Før genopretningen var nåletræer ved at overtage Nørremilen. Foto: Søren Rosenberg

Nu kan klithedens blomster gro igen

Så nu er nåletræerne væk, og dermed kan den vilde natur vende tilbage, hvor den ellers var ved at forsvinde.

– Nu har vi bragt den vilde natur tilbage til gavn for insekter og varmekrævende krybdyr som skovfirben og stålorm, nu hvor nåletræerne er væk. Projektet gavner mange insekter og klithedens planter som blåmunke, sandskæg, kællingetand og blåhat, fordi sollyset nu når ned til planterne, efter skyggerne fra nåletræerne er væk, siger Søren Rosenberg, som er formand for Danmarks Naturfredningsforening i Jammerbugten.

Han har stået for projektet sammen med den private ejer af jorden og Marianne Lindhardt fra Jammerbugt Kommune. Den Danske Naturfond har støttet projektet med penge til rydning af de indvandrende nåletræer.

– Naturpleje-projektet var aldrig realiseret uden den økonomiske håndsrækning fra Den Danske Naturfond, siger han.

Nørremilens unikke halvmåneform er nu igen kommet til syne efter fældning af nåletræer. Foto: Søren Rosenberg

Genopretningen af området skal også give flere levesteder til sommerfugle som klitperlemorsommerfugl, foranderlig blåfugl og rødfrynset bjørn.

Du kan opleve det

Man kan besøge det gendannede naturområde ad de slåede stier, hvor fra man kan opleve de fantastiske og flotte klitter, mens man nyder den fine nordatlantiske klithede langs med Havvejen tæt ved Klim Strand.

Det er lettest at komme dertil med cykel ad Havvejen.

Læs mere om arbejdet med naturområdet Nørremiler

Foranderlig blåfugl, her en hun, har også indtaget Nørremilen. Foto: Søren Rosenberg

Tilmeld nyhedsbrev

Få spændende nyheder og følg med i vores naturprojekter - tilmeld dig nyhedsbrevet gratis her.