Grøn julegave
fra 18.315 danskere:
Trine, Camilla og Christian
er med til at give
en hel skov

Du kan hjælpe

Kun 10,5 % af de danske skove er naturens urørte fristeder. Derfor har skovens mange sjældne dyr og planter for lidt plads. Men med et SKOVBEVIS hjælper du naturen i Danmark med flere levesteder. Køb Skovbevis

Danmarks måske største julegave kræver en del ruller gavepapir at pakke ind, og den kan ikke lægges under juletræet.

Til gengæld kan alle nyde den i mange generationer fremover, og den er med til at hjælpe vilde dyr og planter midt i en biodiversitetskrise. Julegaven er en hel skov, som 18.315 danskere sammen har sikret til naturen fremover.

Den Danske Naturfond har købt skoven Kraruplund nord for Varde for at give biodiversiteten flere og bedre levesteder og beskytte natur-oasen i samarbejde med Varde Kommune. Det mangler i Danmark, hvor kun 4,6 procent af skovene er naturlig, urørt skov. Skoven er købt for private donationer.

Opbakningen fra så mange giver håb om, at vi sammen kan vende den triste udvikling for naturen i Danmark, siger formand for Naturfonden, Bengt Holst.

”Det er en fantastisk støtte til at give naturen mere plads. Vi har både en klima- og en biodiversitetskrise, men vi kan vende udviklingen m2 for m2 ved at give naturen flere oaser, hvor dyr og planter får de bedste vilkår,” siger Bengt Holst.

Kraruplund nord for Varde. Foto: Jesper Edvardsen/Den Danske Naturfond
Kraruplund nord for Varde. Foto: Jesper Edvardsen/Den Danske Naturfond

Bekymrede danskere vil hjælpe

De mange danskeres hjælp til mere natur er et udtryk for, at flere gerne vil leve mere bæredygtigt, for eksempel ved at passe bedre på natur og biodiversitet. Det siger ekspert i bæredygtighedspsykologi og bæredygtig trivsel, Simon Elsborg Nygaard.

”Næsten to ud af tre voksne i Danmark mener, at bæredygtighed er den mest presserende krise af alle, vi står overfor. Vi ser også stigende tendens til, at vi vil leve gode liv, der også er miljømæssigt bæredygtigt. Samtidig er flere og flere trætte af materialisme. Det kommer også til udtryk, når man skal købe gaver til mennesker, der har alt. Det kan være utroligt svært at give dem noget nyttigt, men ved at give dem et SKOVBEVIS kan man give noget, der er meningsfuldt i forhold til ens værdier om at gøre verden mere bæredygtig,” siger Simon Elsborg Nygaard, som er ph.d. i bæredygtighedspsykologi og bæredygtig trivsel, selvstændig og ekstern lektor på Psykologisk Institut på Aarhus Universitet.

Trine, Camilla og Christian har givet m2 i Kraruplund

Julegave med mening

”Jeg vil hellere give en julegave med mening og gå utraditionelle veje ved ikke at købe for mange ting. Derfor passede det mig godt at give SKOVBEVIS i julegave. Det er en helt konkret måde at være sammen med andre om at beskytte naturen. Der burde være større fokus på naturen, for vi mennesker glemmer, at vi er en del af naturen, og vi skal værne om det vilde, der er tilbage.”

Trine Juul Rasmussen fra København har givet 20 m2 af skoven ved at give SKOVBEVIS i julegave

Godt for naturen og flotte motiver

”Det er helt fantastisk at have bidraget til lidt mere skov til den danske natur. Ved at købe SKOVBEVIS håber jeg at sikre mere natur og naturlig skov til alle. SKOVBEVIS er både godt for naturen, og motiverne er flotte.”

Camilla Dahl Ipsen, København, har købt SKOVBEVIS til sin familie i julegave og er også en af Naturfondens faste Naturbeskyttere.

Hjælper naturen for fremtidens børn

Christian Alsløw fra Fredericia er en af dem, der har været med til at sikre skoven. Han har givet 50 m2 af skoven som en af Naturfondens 8.100 Naturbeskyttere, der giver naturen flere m2 hver måned.

”Jeg har det rigtig godt helt ned i maven, fordi jeg har været med til at sikre 50 m2 af skoven. Det er en virkelig god fornemmelse, at jeg er med til at sikre skov, hvor naturen har førsteprioritet.”

Han vil gerne hjælpe naturen, fordi han er ked af, at Danmark er et af de mest naturfattige lande i Europa, og fordi Danmark har for lidt urørt skov, hvor naturen har førsteret.

”Jeg håber at være med til, at vi får mere natur i Danmark og mere plads til naturen med flere uberørte områder, hvor naturen råder på egne præmisser, og hvor vi mennesker nok må besøge områderne, men ikke udnytte dem. Jeg har det rigtig godt med at gøre noget for andre, for naturen og for fremtidige generationer.”

Hele skoven sikret af danskere

• 18.315 danskere har sammen sikret Kraruplund, som Naturfonden har købt for 7 millioner kroner. 11.000 af dem har købt Naturfondens SKOVBEVIS, primært i 2022 og til Mors og Fars Dag i 2023. Også Naturfondens 8.200 faste Naturbeskyttere har været med til at sikre skoven.
• Verdens Skove har sikret 15.287 m2 af skoven med Skovcertifikater
• Også en række virksomheder har støttet opkøbet af Kraruplund

Populær julegave med mening

Flest køber SKOVBEVIS op til jul, mange for at give det som julegave. 2018 var første år med Naturfondens SKOVBEVIS. Her købte 1480 personer SKOVBEVIS, i 2022 var det 6544.

5 skove sikret med hjælp fra danskerne

I alt har Naturfonden sikret fem skove på i alt 4.100.000 m2 (410 ha = ca. 570 fodboldbaner) med hjælp fra ca. 60.000 danskere og virksomheder siden 2018, hvor SKOVBEVIS kom til verden. De fem skove er:
• Kraruplund, Jylland, 2023, 500.000 m2 (50 ha)
• Hesbjerg Skov, Fyn, 2022, 1.700.000 m2 (170 ha)
• Engelsholm Sønderskov, Jylland, 2022, 500.000 m2 (50 ha)
• Lerbjerg Skov, Sjælland, 2021 1.200.000 m2 (120 ha)
• Frejlev Skov, Lolland, 2021, 200.000 m2 (20 ha)

Mangel på god skov

14,7 procent af Danmarks areal er skov. Men langt de fleste skove i Danmark dyrkes for at bruge træet. Kun 4,6 procent af skovarealet i Danmark er vild og urørt skov. Det er skov, som vokser naturligt, helt uden at vi mennesker blander os, og hvor træer, døde grene og stammer får lov at rådne. Mere urørt skov giver flere gode levesteder til flere arter dyr, planter og svampe.

Biodiversitetskrisen

Flere end 2400 arter vilde dyr, planter og svampe er truede eller sjældne i Danmark. Det viser Den danske Rødliste, som Aarhus Universitet udarbejder. En af de største grunde er mangel på plads og gode levesteder. Vi mennesker fylder det meste af Danmark med vores marker, byer og veje. Kun 2,3 procent af Danmark er beskyttet natur, ifølge Biodiversitetsrådet, regeringens uafhængige rådgivere.

Den Danske Naturfond arbejder for at sikre flere og bedre levesteder til gavn for biodiversiteten, klima og renere vand. Naturfonden er vedtaget i Folketinget med bred opbakning.

Tilmeld nyhedsbrev

Få spændende nyheder og følg med i vores naturprojekter - tilmeld dig nyhedsbrevet gratis her.