De første firbenede naturplejere er flyttet ind i Bøtøskoven

Kvæg og vildheste skal fremover græsse på Den Danske Naturfonds arealer i Bøtøskoven. De skal være med til at sikre, at det, der tidligere var en mørk og lukket plantage udvikler sig til et varieret, åbent skovlandskab med gamle træer, lysninger og vådområder samt åbne områder med enge og overdrev.

Forventer dyr i hele skoven til efteråret

Siden Naturfonden overtog Bøtøskoven i marts, er der opsat hegn i den sydlige del af skoven og nogle af områderne med granbevoksning er blevet fældet. Nu skal de 12 stykker højlandskvæg hjælpe med at holde disse områder åbne.

“Vi er stadig ved at planlægge, hvor mange heste og hvor meget kvæg der fremover skal græsse i skoven og hvilke racer, det skal være. Men indtil da har vi heldigvis i samarbejde med en lokal landmand kunnet udsætte dette højlandskvæg, der kan være i skoven til ud på efteråret. Det giver os en god mulighed for at få lidt erfaringer med, hvordan skovgræsningen skal tilrettelægges. Vi regner med at være klar til at kunne udsætte dyr i hele skoven i løbet af efteråret,” siger chefkonsulent i Den Danske Naturfond, Mads Jakobsen.

Husk at holde afstand og hunden i snor

Højlandskvæget befinder sig i den sydlige del af skoven. Der er opsat låger og færiste og man er fortsat velkommen til at gå og cykle i hele skoven. Men man skal huske at holde god afstand til dyrene – mindst 50 m – og man skal passe på ikke at komme mellem koen og hendes kalv. Og så skal man selvfølgelig altid holde sin hund i snor.

Rydning og hegning sat på pause

I det tidligere forår har der været arbejdet med rydninger og opsætning af hegn. Men nu holdes der pause med fældningerne blandt andet af hensyn til de ynglende fugle. Det eneste arbejde, der foregår i øjeblikket, er udkørsel og flisning af det træ, som blev fældet i foråret. Når ynglesæsonen er overstået, vil arbejdet med at opsætte hegn blive genoptaget.

Læs mere om projektet

Tilmeld nyhedsbrev

Få spændende nyheder og følg med i vores naturprojekter - tilmeld dig nyhedsbrevet gratis her.