762 arter fundet i
Vejle Ådals smukke skov

Beskyt den vilde natur

Den vilde natur mangler plads. Men du kan hjælpe. Som Naturbeskytter giver du naturen mere plads hver måned. For 12 kroner redder du 1 m2. BLIV NATURBESKYTTER NU

Gul bjørnesvirreflue er truet i Danmark, men den er en af de 762 forskellige dyr, planter og mosser, som dygtige folk fandt ved en bioblitz i Naturfondens skov i Vejle Ådal, Engelsholm Sønderskov.

Blandt de mange arter var 14 truede og sjældne, blandt andre den kritisk truede smuk mosesvirreflue, lav fladmos, tyklårssolbille, seksplettet blomsterbuk, stor kornsmælder, orangebrystet solbille, hvepsevåge og dynd-star.

I alt fandt natur-kenderne 543 nye arter for skoven, herunder syv sjældne.

Kort sagt: Det er en fantastisk smuk og vigtig natur-oase, som Naturfonden beskytter for altid sammen med Vejle Kommune.

Gul bjørnesvirreflue. Foto: Anne Drøgemüller Lund
Tyklårssolbille
Klit-hvepsesvirreflue. Foto: Anne Drøgemüller Lund
Klit-hvepsesvirreflue. Foto: Anne Drøgemüller Lund
Sort vedsvirreflue. Foto: Anne Drøgemüller Lund
Engelsholm Sønderskov, Vejle Ådal. Foto: Jesper Edvardsen/Den Danske Naturfond
Engelsholm Sønderskov, Vejle Ådal. Foto: Jesper Edvardsen/Den Danske Naturfond

Fakta om Vejle Ådal

Det er vigtigt at genoprette mere natur i Danmarks ådale for at hjælpe biodiversiteten. Det vurderer regeringens uafhængige rådgivere om biodiversitet, Biodiversitetsrådet. Naturfonden hjælper naturen i flere danske ådale. Det gælder blandt andre Vejle Ådal. Her er fantastisk og smuk natur med skrænter, overdrev, skov og eng. Her er mange gode levesteder for sjældne planter og dyr.

Ådalens mange slags natur er levested for mange forskellige arter dyr og planter. Men naturen kan få det endnu bedre ved at sørge for flere og større naturområder, hvor naturen kan trives, som den vil.

Naturfonden beskytter to områder på i alt 133 ha i Vejle Ådal i samarbejde med Vejle Kommune. Her kan naturen trives, som den vil. Alle er velkommen til at nyde det. Med tiden kan mere af ådalen måske blive til endnu bedre levesteder for at hjælpe biodiversiteten.

Fakta om biodiversitetskrisen

Vi står i en biodiversitetskrise. Flere end 2.500 arter vilde dyr, planter og svampe er truede eller sjældne i Danmark. Det viser Den danske Rødliste, som Aarhus Universitet udarbejder. En af de største grunde er mangel på plads med gode levesteder. Vi mennesker fylder det meste af Danmark med vores marker, byer og veje. Kun 1,6 procent af Danmark er beskyttet natur, ifølge Biodiversitetsrådet, regeringens uafhængige rådgivere om biodiversitet.

Tilmeld nyhedsbrev

Få spændende nyheder og følg med i vores naturprojekter - tilmeld dig nyhedsbrevet gratis her.