Spejdere hjælper naturen på tilgroet hede i Nordjylland

Spejdere skaber et nyt naturområde på 23 hektar. Det er primært hede, der er groet til. Men snart kan vilde planter igen få lys og plads til at vokse frem igen. Projektet udføres af private natur-ildsjæle med støtte fra Naturfonden.

Spejdere er gået sammen om at hjælpe naturen. De skaber et naturområde på 23 hektar, som ellers er groet til. Men dyr, der græsser, skaber lys og luft, så vilde planter igen får plads til at vokse frem. Projektet udføres af private natur-ildsjæle med støtte fra Naturfonden.

FORMÅL

Natur skal genoprettes på et areal, der tidligere var hede og havde en storslået udsigt over Lindenborg Ådal. Området er groet til i skov, og spejderne ser gerne en bedre diversitet på det naturskønne område.

Området vil fortsat være tilgængeligt for naturoplevelser og friluftsliv, da der opsættes klaplåger. Afgræsning på området skaber bedre vilkår for, at skoven ikke skygger på de mindre planter, som derfor igen vil vokse frem og sikre større diversitet.

Naturområdet har gennem de seneste 50 år ændret sig meget ved at gro til med skov. I den tid er den sårbare natur blevet mere sårbar, og flere sjældne arter som afbidt høgeskæg er nogle af dem, som spejderne i den grad håber, projektet kan få tilbage.

DET SKAL GØRES FOR NATUREN

Der vil blive sat dyr ud på arealerne, som skal bide nyvækst op, for at det ikke springer i skov igen og dyrenes roden og færden skaber flere levesteder. Det gavner diversiteten. Et glattrådet hegn kommer op, så rådyr, dådyr, hare, ræv og grævling fortsat har rig mulighed for at krydse indhegningen.

RESULTATER FOR NATUREN

Visionen er, at naturen vil fremstå med større artsdiversitet, og hedearealerne vil vinde indpas igen. Det lave dyretryk vil fremme blomstringen og insektlivet. Afbidt høgeskæg stortrives allerede i det område, der inspirerede til dette projekt.

SPEJDERE HJÆLPER NATUREN MED AT BLOMSTRE IGEN

Idéen kommer fra to spejdercentre. Projektet udspringer af, at nabo-centret havde dyr på deres område, og det inspirerede til at skabe bedst mulige betingelser for naturen, og lave én stor indhegning på de to grunde.

En lokal dyreholder hjælper med dyr og Aalborg Kommune hjælper med faglig bistand.

Tilmeld nyhedsbrev

Få spændende nyheder og følg med i vores naturprojekter - tilmeld dig nyhedsbrevet gratis her.