Der sker meget i Lerbjerg Skov for at hjælpe naturen på fode igen. Skoven bliver vildere og et bedre levested for mange arter.
En del af hjælpen til den trængte biodiversitet er at sørge for mere naturligt vand i skoven igen.
Dybe grøfter ledte tidligere vandet ud af skoven for at dyrke træer til tømmer.
Dem genopretter vi til naturlige skovbække. Her kan vandet risle frit igen til gavn for skovens planter, sommerfugle, fugle og padder.
Her kan du se forskellen fra dyb drængrøft til naturligt rislende skovbæk:
1. Den dybe grøft afvander en skovlysning og mose. Gravemaskinen fylder den op med jord. Foto: HedeDanmark
2. Her er den dybe grøft nu lukket til af gravemaskinen. Dermed er der gjort klar til, at vandet kan løbe naturligt, som det gjorde engang. Foto: HedeDanmark
3. I det genoprettede vandløb finder vandet nu selv vej og har genskabt en lille skovbæk, hvor der før var gravet en dyb drængrøft. Desuden er der gendannet en skovmose, hvor der før var tørt. Alt sammen til gavn for biodiversiteten. Foto: Frederik Møller
Nu kan du tage ud at nyde de fine skovbække i Lerbjerg Skov.
Når foråret kommer, spirer planter op langs bredderne og gør det hele smukt grønt.
Flere end fire kilometer naturlige skovbække er genskabt i Lerbjerg Skov ved at genåbne rørlagte vandløb, hæve vandløbsbund og ved at lukke grøfter, så vandet selv genskaber de mest naturlige vandløb. Det hele sker i samarbejde med Lejre Kommune og Nationalpark Skjoldungernes Land.
Den truede hasselmus, sjældne sommerfugle og mange andre af skovens dyr, planter og svampe får nu flere og bedre levesteder i deres nye hjem på Sjælland. Alle er velkommen til at opleve naturen.