Nyt samarbejde giver
millioner til bedre havnatur

Den politiske aftalekreds bag Havnaturfonden besluttede i januar 2025, at Havnaturfonden i 2025 skal åbne en ansøgningspulje på 29 mio. kr., hvor kommuner og andre lokale aktører kan søge om støtte til at genoprette havnatur ud for deres kyster.

Nu har Den Danske Naturfond og Havnaturfonden indgået et samarbejde, som øger denne pulje markant. Med det nye samarbejde skyder Den Danske Naturfond yderligere 14,5 mio. kr. ind i puljen, så der samlet kan ansøges om 43,5 mio. kr. i år.

Det betyder flere stenrev, flere ålegræsbede og større biogene rev – alt sammen til stor gavn for den trængte marine biodiversitet langs de danske kyster.

Miljøminister Magnus Heunicke udtaler:

”Havet langs vores kyster er udfordret, og der er brug for alle kræfter for at vende udviklingen. Genopretning af levesteder er et helt centralt værktøj, og de steder i landet, hvor der fx etableres stenrev, kan man se udviklingen vende og dyre- og plantelivet vende tilbage. Derfor er det afgørende, at vi nu kan skrue yderligere op for genopretning af sunde og naturlige miljøer på havbunden med hjælp fra, og samarbejde med, Den Danske Naturfond.”

Formand for Den Danske Naturfond Bengt Holst udtaler:

”Biodiversitetskrisen rammer desværre både dyr og planter på land og i havet. Derfor er jeg glad for, at Naturfonden nu sammen med Havnaturfonden kan give havets natur bedre forhold ved at sikre flere levesteder til fisk, dyr og planter i de danske farvande.”

Puljen udmøntes via en ansøgningsrunde, hvor kommuner og organisationer kan søge op til 12 mio. kr. per projekt til at genoprette levesteder og økosystemer under havets overflade.

Ansøgningsrunden åbner i slut september 2025, og vejledningen til ansøgningsrunden sendes i høring den 4. juli og kan findes på www.høringsportalen.dk.

Om Havnaturfonden

Havnaturfonden er etableret med en politisk aftale i juni 2024 på 500 mio. kr. med det overordnede formål at bidrage til at genoprette robuste økosystemer i havet. Havnaturfonden er forankret ved et sekretariat i Miljøstyrelsen.

Fakta om biodiversitetskrisen

Vi står i en biodiversitetskrise. Flere end 2.500 arter vilde dyr, planter og svampe er truede eller sjældne i Danmark. Det viser Den danske Rødliste, som Aarhus Universitet udarbejder. En af de største grunde er mangel på plads med gode levesteder. Vi mennesker fylder det meste af Danmark med vores marker, byer og veje. Kun 1,6 procent af Danmark er beskyttet natur, ifølge Biodiversitetsrådet, regeringens uafhængige rådgivere om biodiversitet.

Tilmeld nyhedsbrev

Få spændende nyheder og følg med i vores naturprojekter - tilmeld dig nyhedsbrevet gratis her.