Natur-ildsjæl får stor pris for at genoprette mose

Det kan betale sig at slide for naturen. Det mærker natur-ildsjælen Martin Sandager, som får stor naturpris for sit arbejde for at genoprette Kragelund Mose.

Martin Sandager har fået 15. Juni Fondens Naturprisen for sin helt særlige indsats for dansk natur og biodiversitet.

Han får fondens Naturpris på 200.000 kr. for en ”ambitiøs, målrettet og meget omfattende indsats for at genskabe en værdifuld hedemosenatur i Kragelund Mose.”

Fonden begrunder blandt andet valget med, at Martin Sandager opstartede det ambitiøse naturforvaltningsprojekt for at genskabe en lysåben hedemose med værdifulde og sjældne planter og sommerfugle.

Hans arbejde har fået flere af de øvrige lodsejere i Kragelund Mose til at være med i projektet for at få naturen tilbage i mosen.

Et af de nye vandhuller, der er gravet ud.

Naturfonden har støttet det private projekt med at rydde blandt andet pil og birk, som var ved at vokse ind over hele mosen.

Der er gravet nye søer og vandhuller, hvor der før var plantet nåletræsplantage, som ikke gav meget plads til liv.

Enhver, der har besøgt Kragelund Mose i Vejen Kommune, kan bevidne, at den ellers tilgroede mose igen myldrer med orkidéer, insekter og fugle. Alt sammen takket være Martin, der gik ind i genopretningen med liv og sjæl og i flere år har brugt ufattelige mængder af fritid og energi på at skaffe naturen tilbage.

Læs mere om Kragelund Mose

En af de mange arter, der har fået nye, gode levesteder, er planten otteradet ulvefod. Bestanden er vokset markant efter genopretningen.

Martin Sandager er uddannet jurist og blev naturildsjæl ved et tilfælde, da han købte en ejendom og faldt for naturen.

Tilmeld nyhedsbrev

Få spændende nyheder og følg med i vores naturprojekter - tilmeld dig nyhedsbrevet gratis her.