Mols Bjerge gør det igen:
Ny art for Danmark

Beskyt den vilde natur

Den vilde natur mangler plads. Men du kan hjælpe. Som Naturbeskytter giver du naturen mere plads hver måned. For 12 kroner redder du 1 m2. BLIV NATURBESKYTTER NU

Den er fundet i vores område i Basballe i Mols Bjerge af Mathias Holm. Han var ude for at finde ud af, hvilke og hvor mange arter, der lever i det område, hvor vi og Nationalpark Mols Bjerge arbejder sammen om at gøre naturen vildere.

Mathias fandt også hele 165 dyrearter på to dage, heraf 24 sjældne. Det var blandt andre stumphornet møggraver, violetrandet ildfugl og overdrevsskarnbasse.

De mange arter kan blandt andet forklares med, at levestederne er meget varierede, fra enlige ege, kær, tørre og sandede overdrev og hestemøg.

Mathias er stolt over sit fund af en ny art.

“Det er altid fedt. En af mine største motivationer med at registrere arter i naturen er netop at opdage noget nyt. Det kan være en sjælden art på en ny lokalitet, eller, endnu bedre, en ny art for Danmark. Jeg har dog prøvet det et par gange efterhånden, så man vænner sig lidt til det,” siger Mathias Holm.

Snyltehvepsen Astichus maculatus fundet i Mols Bjerge af Mathias Holm

Han fortæller, at noget af det sjove er selve processen fra fund til bekræftelse af arten.

“I dette tilfælde syntes jeg allerede i felten, at arten så interessant ud. Jeg har nemlig set slægtens eneste anden danske art, Astichus arithmeticus, et par gange og syntes ikke helt, at det lignede den. Ved sammenligning af fotos foran computeren kunne jeg hurtigt se, at det nok var en anden art, og her blev det for alvor spændende, for det kunne næsten kun være en ny art for Danmark. Jeg fandt bestemmelseslitteratur frem og kunne se, at vingernes tegning samt følehornenes farve klart pegede i retning af Astichus maculatus. Jeg kontaktede Christer Hansson, som er ekspert i den pågældende familie af snyltehvepse, og han bekræftede min formodning. En ny dansk snyltehveps var i hus.”

Overdrevsskarnbasse er sjælden og blev fundet for første gang i området . Foto: Mathias Holm
Overdrevsskarnbasse er sjælden og blev fundet for første gang i området . Foto: Mathias Holm

MOLS BJERGE

Oplev Mols Bjerges smukke landskab til fods eller på cykel. Stierne bugter sig op og ned ad bakker gennem varierede landskaber, mens du oplever den smukke natur, som er særligt vigtig for et hav af blomster, fugle og insekter. Naturfondens områder ligger smukt og kuperet midt i Nationalpark Mols Bjerge med mange gode muligheder for at gå på opdagelse i den smukke og varierede natur.

Tilmeld nyhedsbrev

Få spændende nyheder og følg med i vores naturprojekter - tilmeld dig nyhedsbrevet gratis her.