Kongerigets skønneste plet
bliver til stort naturområde

Beskyt den vilde natur

Den vilde natur mangler plads. Men du kan hjælpe. Som Naturbeskytter giver du naturen mere plads hver måned. For 12 kroner redder du 1 m2. BLIV NATURBESKYTTER NU

“Dette øde sted er den skønneste plet i mit rige.”

Sådan sagde Kong Frederik VI i 1824, da han red gennem Grønnestrands unikke landskab i Han Herred på kanten af Thy og Vendsyssel i Nordjylland.

Her nød kongen de storslåede vidder med klitter og hede ved Jammerbugten mellem Thorup Strand og Svinkløv.

200 år senere har Den Danske Naturfond sammen med Nordea-fonden sikret den skønneste plet i kongeriget.

Naturfonden har frikøbt 270 ha af Danmarks smukkeste natur for at beskytte naturen for altid. Området er truet af tilgroning, invasive arter, dræning og forurening med næringsstoffer og okker. Det skal der nu rettes op på.

Grønnestrands mange truede og sjældne dyr og planter får flere og bedre levesteder, og der kommer nye muligheder for at opleve den storslåede natur.

Området grænser op til statens Kollerup Plantage, så naturen får et sammenhængende naturområde på 400 ha svarende til 560 fodboldbaner.

Drømmen går endnu længere. Visionen er, at Grønnestrand er første skridt mod at udvikle et kæmpe naturområde på op mod 3.000 ha fra Thorup Strand i vest over Klim Bjerg ejet af Jammerbugt Kommune i syd til Svinkløv i øst.

Naturfondens formand, Bengt Holst, glæder sig over at give naturen mere plads og invitere alle til at opleve områdets særlige natur og historie.

”Alle natureksperter peger på, naturen skal have mere plads, hvis vi skal løse biodiversitetskrisen. Det sikrer vi nu ved Grønnestrand takket være det stærke samarbejde. Biodiversiteten får et tiltrængt løft, og alle får nye muligheder for at nyde det gode liv i naturen,” siger Bengt Holst.

Grønnestrands store vidder og flotte landskaber er skønne at nyde til fods. Foto: Jesper Edvardsen
Grønnestrands store vidder og flotte landskaber er skønne at nyde til fods. Foto: Jesper Edvardsen

Nye naturoplevelser på vej

Der er ikke alene de vilde dyr og planter, som får det bedre. Grønnestrand kommer også til at byde på nye vandreruter, shelters, bedre formidling og meget mere, så familier, børn og ældre kan nyde det unikke landskab og de storslåede udsigter.

”Biodiversiteten får et tiltrængt løft, og alle får nye muligheder for at nyde det gode liv i naturen.”
Bengt Holst, formand for Naturfonden

“Grønnestrand er et helt unikt naturlandskab, som desværre i mange år har været hårdt ramt af negative naturpåvirkninger. Med Den Danske Naturfonds opkøb af området får dyrene, planterne og biodiversiteten nu endelig en hjælpende hånd. Den indsats er vi stolte af at støtte op om hos Nordea-fonden. Samtidig er vi glade for, at Den Danske Naturfond og de gode lokale samarbejdspartnere har ambitioner om at åbne landskabet op med nye faciliteter og formidling for nysgerrige besøgende, så de får mulighed for at opleve den fantastiske natur på egen hånd – alt imens vi giver biodiversiteten gode muligheder for at blomstre,” siger Christine Paludan-Müller, uddelingschef i Nordea-fonden.

Grønnestrand udvikles sammen med Jammerbugt Kommune. Borgmester Mogens Christen Gade er glad for at være med i det unikke natur- og oplevelsesprojekt.

”I Jammerbugt Kommune er vi os meget bevidst, at vi lægger ramme til nogle af Danmarks smukkeste og mest elskede naturarealer. Det er områder, som vi gerne vil være med til at passe på og udvikle på naturens egne betingelser, ligesom vi gerne vil være med til at skabe bedre mulighed for at opleve dem. Derfor glæder vi os meget til samarbejdet med Naturfonden, som har en lang erfaring i netop at beskytte, udvikle og åbne unikke naturområder,” siger Mogens Christen Gade.

Grønnestrand ved Jammerbugten i Nordjylland er ægte dansk vildmark. Mellem stejle klippeskrænter mod øst og vest breder den sjældne og unikke atlantiske klithede sig over flere tusinde hektar. Her former vind, sand og hav hele tiden landskabet. Her er stort set ingen bygninger til at genere de fænomenale udsigter over hav og klit. Foto Jesper Edvardsen
Grønnestrand ved Jammerbugten i Nordjylland er ægte dansk vildmark. Mellem stejle klippeskrænter mod øst og vest breder den sjældne og unikke atlantiske klithede sig over flere tusinde hektar. Her former vind, sand og hav hele tiden landskabet. Her er stort set ingen bygninger til at genere de fænomenale udsigter over hav og klit. Foto Jesper Edvardsen

Det nye naturområde i Grønnestrand grænser op til et større, sammenhængende statsejet område med klithede i tilknytning til Kollerup Plantage mod sydøst. Det giver nye muligheder for at hjælpe naturen og udvikle friluftslivet på tværs af ejerskel i et endnu større naturområde på 400 ha.

”Vi ser frem til samarbejdet i området, hvor vi allerede arbejder på at bevare klitnaturen og give plads til hjemmehørende arter. Fremadrettet ønsker vi i endnu højere grad at fremme naturlige, dynamiske processer i større sammenhængende områder, og samtidig skabe gode muligheder for friluftslivet, så der er oplagte perspektiver i at tænke indsatserne sammen,” siger skovrider Ole Noe fra Naturstyrelsen.

Sådan hjælper vi naturen

Grønnestrand er en naturperle, som er truet af tilgroning, dræning og forurening med næringsstoffer og okker fra dyrkning. Men nu får vilde dyr og planter de bedste vilkår med flere og bedre levesteder. Græsning hjælper vilde planter med mere plads og lys til at vokse flere steder. Plantet nåletræ fældes for at give plads til områdets hjemmehørende natur. Naturfonden laver nu en naturplan sammen med Jammerbugt Kommune og Naturstyrelsen.

Forskere fra Københavns Universitet har i en rapport udpeget området som et af de steder, hvor det giver bedst mening at hjælpe den trængte biodiversitet i Danmark.

Et hav af arter får bedre levesteder

Grønnestrand er et vigtigt levested for mange forskellige slags truede, sjældne og almindelige fugle, sommerfugle og planter, som har mistet levesteder i Danmark. De beskyttes nu for altid. Samtidig sikrer vi flere naturlige levesteder, og det hjælper de mange dyr og planter, blandt andre områdets mange sjældne sommerfugle. Flere insekter giver mere føde til andre dyr som områdets mange fugle.

Her lever blandt andre sommerfugle som den truede hedepletvinge og de sjældne klitperlemorsommerfugl, gråbåndet bredpande og isblåfugl.

Man kan også opleve et væld af spændende planter. Det gælder blandt andre sjældne orkidéer som sump-hullæbe og klit-gøgeurt, den truede baltisk ensian og den kritisk truede nordisk øjentrøst, som i hele verden kun findes en håndfuld steder i Danmark, blandt andet ved Grønnestrand.

Her lever også sjældne fugle, blandt andre Danmarks største vadefugl, storspove, samt vendehals og natravn.

Vendsyssel-gøgeurt og plettet gøgeurt. Foto: Jammerbugt Kommune/Allan Eskesen

Naturen kan opleves af alle

I dag er det svært at opleve Grønnestrand. Her er stort set ingen vandrestier, steder at nyde madpakke og kaffe, shelters at overnatte i m.v. Det skyldes, at det meste af arealet er i privat eje.

Det laver vi om på, så alle kan opleve naturen på naturens præmisser. Her kan komme nye vandrestier, shelters og meget andet.

En friluftsplan laves nu sammen med Jammerbugt Kommune og Naturstyrelsen for at udvikle nye, store oplevelser i naturen.

Grønnestrand. Foto: Jesper Edvardsen

Naturen begejstrede kongen

I den østlige del kan man opleve Kongestenen som er rejst af lokale til minde om Kong Frederik VI´s besøg i 1824. Kongen var så betaget af den smukke natur ved havet og klitheden, at han sagde: “Dette øde sted er den skønneste plet i mit rige.”

Kilde: hanherred.dk/frederik6

I den østlige del kan man opleve Kongestenen, som er rejst af folk fra egnen til minde om kong Frederik 6.´s besøg i 1824. Foto: Jesper Edvardsen
I den østlige del kan man opleve Kongestenen, som er rejst af folk fra egnen til minde om kong Frederik 6.´s besøg i 1824. Foto: Jesper Edvardsen

Unikt og sjældent klitlandskab

Landskabet er unikt, også efter international standard. Her er en rigdom af forskellige og sjældne naturtyper, som nu beskyttes for altid. Her er alle de klitnaturtyper, man kan se i Danmark. Forklitter, hvid klit, grøn klit, grå klit, klithede og større områder med enebærklit.

I området mellem Bulbjerg og Svinkløv Plantage har sandflugt dannet parabelklitterne Krogbakker og Bredevandsbakker. En parabelklit er en vandreklit, som er hestesko- eller parabelformet – og har åbningen vendt mod vindretningen mod vest. Sådanne klitter er sjældne i det danske klitlandskab.

Desuden er her helt særlige naturperler som hængesæk, rigkær, næringsfattige småsøer og store, delvist menneskeskabte ralgravningssøer.

Grønnestrand er hævet havbund, og havets tørre sand er blæst sammen til indlandsklitter. Vandreklitlandskabet blev dannet af sandflugt. Mod øst afgrænses klitområdet af de gamle kystskrænter ved Svinkløv. Mod vest er Grønnestrand en del af klitlandskabet, der fortsætter helt til Thorup Strand og videre til kalkknuden Bulbjerg.

Grønnestrand. Foto: Jesper Edvardsen

Fakta om biodiversitetskrisen

Vi står i en biodiversitetskrise. Flere end 2.500 arter vilde dyr, planter og svampe er truede eller sjældne i Danmark. Det viser Den danske Rødliste, som Aarhus Universitet udarbejder. En af de største grunde er mangel på plads med gode levesteder. Vi mennesker fylder det meste af Danmark med vores marker, byer og veje. Kun 1,6 procent af Danmark er beskyttet natur, ifølge Biodiversitetsrådet, regeringens uafhængige rådgivere om biodiversitet.

Isblåfugl er blevet sjælden på grund af tab af levesteder. Foto: Pia Odgaard.
Isblåfugl er blevet sjælden på grund af tab af levesteder. Foto: Pia Odgaard.

Tilmeld nyhedsbrev

Få spændende nyheder og følg med i vores naturprojekter - tilmeld dig nyhedsbrevet gratis her.