Genslyngning af Kongeåen
et stort skridt nærmere:
230 ha marker
klar til natur

Kongeåen ligger i Sønderjylland og er et af landets største naturprojekter.

Her skal 780 ha marker omdannes til natur, og den udrettede Kongeå skal have sin oprindelige slyngning tilbage på de sidste tre kilometer ud mod Vadehavet.

Naturgenopretningen betyder store gevinster for både havmiljø, klima og biodiversitet.

For at det kan lykkes, skal der laves aftaler med de nuværende jordejere om enten at være med i projektet eller sælge eller bytte deres jord i projektområdet. Det er nu sket med de første 230 ha.

Resten af de 800 ha i projektområdet kan falde på plads i 2026 i en ny runde jordfordeling.

De første 230 ha af de knap 800 ha af projektområdet ved Kongeåen er nu sikret til natur efter en jordfordeling med lodsejerne.
Kongeåen er i dag en udrettet snorlige kanal ud mod Vadehavet, men en dag kan Kongeåen igen bugte sig ud mod Vadehavet. Genopretning af Kongeåens naturlige slyngninger er en af de vigtigste dele af naturprojektet. Visualisering på foto af Esbjerg Kommune
Den smukke laksefisk, snæbel, har sit eneste levested i verden i Vidå-systemet ved Vadehavet. Fisken er i fare for at forsvinde, men med en genopretning af Kongeåen får den flere levesteder. Genopretningen giver også bedre vilkår til andre fisk som laks, ørred og hav- og flodlampret - foruden et væld af fugle, planter og insekter. Foto: Svend Tougaard
Den smukke laksefisk, snæbel, har sit eneste levested i verden i Vidå-systemet ved Vadehavet. Fisken er i fare for at forsvinde, men med en genopretning af Kongeåen får den flere levesteder. Genopretningen giver også bedre vilkår til andre fisk som laks, ørred og hav- og flodlampret - foruden et væld af fugle, planter og insekter. Foto: Svend Tougaard
Alle kan få nye muligheder for at opleve den storslåede natur. Foto: Esbjerg Kommune

FAKTA OM KONGEÅEN

  • Projektområdet er på 780 ha, primært marker
  • Budgettet er på 137 millioner kroner
  • En jordfordeling skal få arealerne på plads sammen med de knap 60 lodsejere. Den første runde er gennemført i april 2025. Resten forventes gennemført i 2026. Projektet står færdigt i 2030.
  • Når projektet er gennemført, beskytter og forvalter Esbjerg Kommune og Den Danske Naturfond naturområdet i fællesskab.
  • Bag projektet står Esbjerg Kommune, Jysk Landboforening, Den Danske Naturfond, Novo Nordisk Fonden, 15. Juni Fonden, EU’s LIFE Fond, Nationalpark Vadehavet og Miljøministeriet.

Sådan genoprettes naturen ved Kongeåen

  • Marker genoprettes til eng, mose og søer. Området beskyttes som natur fremover.
  • De sidste 3,5 km af Kongeåen bliver genslynget, som den var engang. Åen bliver igen et bedre levested for mange fisk, dyr og planter. Det gælder bl.a. den truede laksefisk, snæbel, laks, lampretter, brushane samt et mylder af andre fugle, planter og insekter.
  • 35 tons kvælstof mindre ender i Vadehavet hvert år, når dyrkning stopper.
  • 260 tons CO2 mindre slipper ud i atmosfæren hvert år til gavn for klimaet.
  • Området vil fungere som ’vandparkering’ ved ekstremregn og stormflod og er dermed også klimatilpasningsprojekt, der beskytter landbrugsarealer mod oversvømmelser.

Ny naturattraktion

Alle kan nyde naturen i området med blandt andet nye vandrestier, fugletårne og formidling.

Bytte og købe jord

De første 230 ha af naturområdet ved Kongeåen er faldet på plads ved en såkaldt jordfordeling. Det er en proces med møder og forhandlinger med lodsejere for at undersøge, om det er muligt at samle eks. marker til et nyt naturområde. Lodsejere kan vælge at være med ved at sælge marker eller bytte dem til bedre dyrkningsjord andre steder.

Tilmeld nyhedsbrev

Få spændende nyheder og følg med i vores naturprojekter - tilmeld dig nyhedsbrevet gratis her.