Hamrende herlige heste sat ud i Hammer Bakker

Otte heste lever nu vildt i Hammer Bakker i Nordjylland. De skal æde og trampe den vilde natur frem igen som en del af vores arbejde med at bringe den vilde natur tilbage på op mod 1000 hektar.

De gumler og gnasker græs, skud fra træer og buske, og de tramper huller og kanter i jorden, når de skridter og løber rundt i området.

Otte heste er sat ud i Hammer Bakker i december 2020, hvor de skal have et frit hesteliv som en del af naturen og samtidig være naturarbejdere, der genskaber den vilde natur.

De blødmulede naturskabere er en del af vores indsats for at genoprette den vilde natur i Hammer Bakker, som er et af landets vigtigste naturområder for sommerfugle.

”Engang græssede store vilde dyr i naturen til gavn for planter og insekter. I dag er der kun hjorte tilbage. Ved at lade kvæg og heste leve så vildt som muligt, efterligner vi den naturlige græsning,” siger Frederik Møller, biolog i Den Danske Naturfond.

Otte heste skal leve vildt i Hammer Bakker. Foto: Flemming Helsing

Uden heste ender Hammer Bakker som et unaturligt landskab, der gror til i træer og buske og kvæler mange vilde planter. Det betyder færre levesteder for vilde dyr, planter og svampe.

”Hestene skaber plads ved at æde det grove græs og af buske og træer og skaber et mere naturligt system. Det giver plads til blomster og sommerfugle, som ellers forsvinder i de områder, hvor der ikke græsser større dyr,” siger Frederik Møller.

Lort er godt

Hvad der kommer ind, skal også ud, og selv hestelort er godt for naturen. Græs og skud bliver til hestepærer, som er et vigtigt levested for rigtig mange insekter.

Samtidig får hestene et rigtigt og naturligt hesteliv. De vælger for eksempel selv, hvad og hvornår de spiser, og hvem de parrer sig med.

Foto: Flemming Helsing

FAKTA

  • Hestene er af den hårdføre race konik, som minder om de oprindelige vildheste og derfor er skabt til at kunne tåle vinter, kulde og varierende fødeudbud. De skal leve ude året rundt på naturens præmisser og uden tilskudsfodring.
  • Hestene er en del af den store Naturplan for Hammer Bakker.
  • Vi overholder alle regler vedr. hold af heste. Hestene bliver tilset dagligt, og vi holder øje med, om de slider deres hove tilstrækkeligt.

Foto: Flemming Helsing

Tilmeld nyhedsbrev

Få spændende nyheder og følg med i vores naturprojekter - tilmeld dig nyhedsbrevet gratis her.