Afdød heks æres med mere natur ved rislende rene kildevæld

Flere end 1.000 mennesker i Danmark, Sverige, Norge, ja, selv i USA, har doneret mere end 200.000 kroner for at ære Danmarks mest kendte heks, Dannie Druehyld, som døde for nylig. De mange penge trylles nu om til mere vild natur i Nordjylland. Her får heksen plads i sin elskede natur i et område med rislende kildevæld.

De mange penge er samlet ind på få dage og overgår alle forventninger.

Pengene bliver omsat til mere af den natur, som Dannie Druehyld elskede højt og bekymrede sig for, i Naturfondens naturområde Engene ved Villestrup Å lige op til Rold Skov. Engene er på i alt 75 hektar, som Den Danske Naturfond netop har købt efter længere tids dialog med flere lokale lodsejere.

Tina Syssel Weiss fra Terndrup har startet indsamlingen, som egentlig først var til en krans til Dannie Druehyld.

”Os der har mødt og kendt Dannie ved også, hvor meget hun nød at plukke urter i engene rundt omkring i oplandet (til Rold Skov. red). Ganske vist var den oprindelige tanke at finde et lille stykke skov. Men netop fordi vi gerne ville sikre naturgenopretning og samtidig ære Dannie og hendes familie, kunne der ikke findes en bedre mulighed end denne. Det er så fantastisk, at dette er lykkedes,” skriver Tina Syssel Weiss blandt andet på Facebook-gruppen Vild natur til Dannie Druehyld.

Indsamlingen er forlænget til 23. maj. Man kan donere på MobilePay 838396. Al støtte går til mere natur.

”Vi er glade for, at denne store donation til at ære Dannie Druehyld kan gå til mere natur i Engene ved Villestrup Å. Vi vil nu sammen med de, som stod Dannie nær, i god ro og mag finde ud af, hvordan vi bedst muligt kan få en god markering af Dannies minde,” siger direktør i Naturfonden, Flemming Nielsen.

Engene ved Villestrup Å rummer flere naturlige kildevæld, men området bærer samtidig præg af mange års landbrugsdrift. Naturfonden vil genoprette naturen i området, som bl.a. betyder at alle kildevæld skal flyde naturligt igen. Allerede til efteråret forventes de første kilder at blive forbedret.

Dannie Druehyld elskede og bekymrede sig for naturen. Foto: Tina Syssel Weiss 

Et hav af kildevæld i Rold Skov

Intet andet sted i Danmark risler så mange rene kilder som i området ved Rold Skov.

Vandet, der pibler ud overalt i ådalens sider og løber videre i Villestrup Å, er noget af det reneste kildevand, der findes i Danmark, fordi det er dannet under en af Danmarks største og ældste skove, Rold Skov.

Naturområdet Engene ved Villestrup Å har været undervejs i et par år. Projektet har et samlet budget på 7-9 mio. kr.

Kontakt

Tina Syssel Weiss, heks, Terndrup, 2282 1661
Flemming Nielsen, direktør, Den Danske Naturfond 2466 1362 / fn@naturfonden.dk

Fakta Engene ved Villestrup Å

 • Den Danske Naturfond er nu lodsejer i området på lige fod med de øvrige lodsejere og håber, at flere lodsejere får lyst til at samarbejde om at udvide den unikke natur i området.
 • Forhåbentlig kan der allerede i år tages hul på en ny dialog med lodsejerne i området.
 • Forud for Den Danske Naturfonds køb af arealerne er der lavet forundersøgelser og ført dialog med nogle af lodsejerne i området. Det arbejde blev støttet af ’Naturen – en rentabel del af landbruget’, som er finansieret af VILLUM FONDEN og VELUX FONDEN.
 • Agri Nord har været afgørende i arbejdet for at købe jorden.
 • Fremadrettet er der også stor opbakning til at arbejde videre med området, da det er en del af et stort LIFE IP Natureman projekt, som dækker mange fine naturområder i Nordjylland.

De drænede kildevæld syner ikke af meget nu, men vil pible af rislende rent vand, når vi bringer dem tilbage til naturlig tilstand igen. Foto: Jesper Edvardsen

Vandet i områdets kildevæld har stort tryk. De vil pible af rislende rent vand, når vi bringer dem tilbage til naturlig tilstand igen. Foto: Jesper Edvardsen

Det gør vi

 • Åbner et naturområde for alle.
 • Stopper dræning af flere unikke kildevæld og bringer den naturlige vandstand tilbage.
 • Fjerner mange små indhegninger, som i dag deler området op på kryds og tværs.
 • Samler de små arealer til et samlet naturområde.
 • Kvæg fra lokal landmand skal afgræsse og naturpleje området.

Arter, der får nye levesteder for altid

 • Vilde planter som orkidéerne sump-hullæbe, engblomme, den kødædende vibefedt og afbidt høgeskæg
 • Sjældne mosser, insekter og mange forskellige sommerfuglearter, som f.eks. violetrandet ildfugl.
 • Odder og isfugl.

Engene ved Villestrup Å bliver til mose og eng for altid.

Tilmeld nyhedsbrev

Få spændende nyheder og følg med i vores naturprojekter - tilmeld dig nyhedsbrevet gratis her.