650 ha naturområde
ved Kongeåen
nærmer sig

Beskyt den vilde natur

Den vilde natur mangler plads. Men du kan hjælpe. Som Naturbeskytter giver du naturen mere plads hver måned. For 12 kroner redder du 1 m2. BLIV NATURBESKYTTER NU

Målet er at udvikle et nyt naturområde på 650 ha omkring den nederste del af Kongeåen, hvor den munder ud i havet syd for Esbjerg.

Landbrugsdriften skal ophøre, og åen skal genslynges, så den ikke længere er en lang lige kanal gennem landskabet.

For at visionen kan blive til virkelighed, skal der købes, sælges og byttes meget jord i et kompliceret puslespil med flere end 60 jordejere. Men en vigtig milepæl er nået, da arbejdet med at vurdere og taksere jordens værdi netop er afsluttet.

Landmænd, taksatorer, valuarer og jordfordelere har brugt flere dage på at besigtige alle arealer i fællesskab og fastsætte værdier på de enkelte marker og jordstykker.

Genopretning af Kongeåens naturlige slyngninger er en af vigtigste dele af naturprojektet. På foto ses Kongeåen som en udrettet snorlige kanal ud mod Vadehavet. Åens naturlige slyngninger anes stadig i landskabet. Foto: Esbjerg Kommune
Genopretning af Kongeåens naturlige slyngninger er en af vigtigste dele af naturprojektet. På foto ses Kongeåen som en udrettet snorlige kanal ud mod Vadehavet. Åens naturlige slyngninger anes stadig i landskabet. Foto: Esbjerg Kommune

FAKTA OM KONGEÅEN

Økonomi

Økonomien i projektet hviler på, at EU’s LIFE Fond støtter med 58 mio. kr., og derudover bidrager Den Danske Naturfond med 17 mio. kr., 15 juni Fonden støtter med 4,5 mio. kr., Nationalpark Vadehavet har afsat 185.000 kr., Miljøstyrelsen bakker op med 100.000 kr., Sydvestjysk Landboforening giver 50.000 kr. og Esbjerg Kommune bruger 6 mio. kr. på projektet. Derudover kommer 5,5 mio. kr. fra Den A.P. Møllerske Støttefond til rekreative formål og der et delområde, som realiseres via vådområdeordningen. De sidstnævnte projekter er ikke en del af ansøgningen til EU’s LIFE Fond.

Det gør vi

Naturprojektet fokuserer på at omdanne de lavere liggende områder ved Kongeåen fra landbrugsjord til et frodigt naturområde. Efter jordfordelingen vil Kongeåen blive genslynget på en strækning fra Jedsted Mølle ved Gredstedbro og ud til Vadehavet.

Det forlænger åløbet med ca. 3,5 km. Rundt om det 644 hektar store område laves der diger og grøfter, der medvirker til at området kan lagre de øgede mængder vand, som ekstreme vejrhændelser sender gennem Kongeåen. Ca. 500 hektar af området vil fremover være vandløbsnær natur med varieret fugtighed, og der etableres desuden lavvandede søer og bekkasin-skrab.

Flere levesteder til mange dyr

Genslyngning af Kongeåen skal fremme forholdene for en række arter.

Under vandspejlet drejer det sig især om snæblen, lampretter og laks.

I vandkanten er det arterne spidssnudet frø, strandtudse og grøn mosaikguldsmed, som vil få bedre vilkår.

På land vil Vadehavets rige fuglelivet også nyde godt af de nye raste- og fourageringsområder. De nye boliger kan tiltrække et væld fugle som den truede brushane, klyde, stork, trane, vibe, rødben og skestork.

Tilmeld nyhedsbrev

Få spændende nyheder og følg med i vores naturprojekter - tilmeld dig nyhedsbrevet gratis her.