Mols Bjerge

Sjældne planter og sommerfugle får flere steder at leve, fordi Naturfonden beskytter og plejer den værdifulde natur. Du kan udforske Mols Bjerge til fods ad de mange vandrestier.

Oplev Mols Bjerge

Oplev Mols Bjerges smukke landskab på skønne vandreture eller på cykel. Vandreruterne bugter sig op og ned ad bakker gennem varierede landskaber, mens du kommer tæt på den smukke natur. Mols Bjerge er særligt vigtig for et hav af vilde planter, fugle og insekter. Naturfondens områder ligger smukt og kuperet midt i Nationalpark Mols Bjerge med mange gode muligheder for at gå på opdagelse i den smukke og varierede natur.

Opret kobjælde i Mols Bjerge. Naturfonden beskytter nogle af områdets største bestande.

UNIK NATUR

Mols Bjerge er blandt de naturområder i Danmark, der huser flest sjældne og truede arter.

Her har den vilde natur så gode livsbetingelser, at cirka 600 forskellige vilde planter vokser i området

Omkring 12.000 insektarter er set i Mols Bjerge. Det svarer til, at cirka to ud af tre af samtlige insektarter, vi har i Danmark, er set i Mols Bjerge.

Det skyldes et af de mest kuperede og varierede landskaber og det særligt tørre og solrige klima. Her er lysåbne overdrev og næringsfattig jordbund.

Derfor er Mols Bjerge et værdifuldt naturområde både i Danmark og i international sammenhæng.

Sjælden sommerfugl

Argusblåfugl er sjælden ifølge Den Danske Rødliste. Den lever på heder, klitter og tørre overdrev med kort vegetation og varme mikroforhold. Larverne lever fortrinsvis på lyng og ærteblomstrende planter.

Bille ser farlig ud

Humlerovbillen er en sjælden art, som har Mols Bjerge som et af de vigtigste levesteder i Danmark. I maj 2017 fandt man humlerovbille lige op ad Naturfondens arealer, og det gør det meget sandsynligt, at arten indvandrer til området, hvis den ikke allerede er der.

Selv om der er tale om en rovbille, ligner den en humlebi, deraf navnet humlerovbille. Det er højst sandsynligt en form for camouflage for enten ikke at blive ædt eller for at snyde byttedyrene.

Smuk og sjælden plante

Mols Bjerge er meget vigtig for, at den sjældne plante opret kobjælde overlever som art i Danmark. I foråret 2017 registrerede man to bestande på Naturfondens arealer. Blomsten vokser i områdets tørre bakkelandskab, som ikke har været under plov. Opret kobjælde er en blandt tre danske kobjælde-arter. Arterne har været i tilbagegang i takt med, at deres levesteder er blevet stadigt mindre og usammenhængende.

Ny billeart

På Naturfondens arealer er set en ny art for Danmark, hvepsen Isobrachium nigricorne. Hvepsen gik i sommeren 2018 i en faldfælde sat op af studerende Jens Thorving Andersen.

Et hollandsk laboratorium bekræftede, at der er tale om en helt ny dansk art.

SÅDAN HJÆLPER VI NATUREN

Naturfonden beskytter levestederne for de sjældne arter, der allerede lever i området. Vi beskytter de gode levesteder og sikrer nye levesteder for særlige arter som humlerovbille, mariehøneedderkop og sommerfuglene kommabredpande og foranderlig blåfugl.

Naturfonden har købt tre naturarealer i Mols Bjerge og sørger dermed for, at værdifulde overdrev og heder med sjældne arter bliver til natur, der trives bedre. På kortet øverst på siden kan du se, hvor Naturfonden beskytter naturen i samarbejde med Nationalpark Mols Bjerge.

Samtidig giver vi naturen de bedste vilkår for at trives, som den har brug for. Det gør vi blandt med kvæg og heste, der græsser området. De holder græs, buske og træer nede, og det giver lys og plads til de sjældne planter, som ikke kan gro i skyggerne fra græs, buske og træer.

Mere plads til naturen

Naturfondens mål er at sikre flere arealer til naturen. En af de største udfordringer for mange arter er netop for små og for spredte levesteder.

Naturarealerne i Mols Bjerge er flere steder adskilt fra hinanden af hegn, marker og plantager. Vi forbinder områder med natur på tværs af jordejeres grænser og skaber et større område med værdifuld natur, der hænger sammen.

Dermed er vi på vej mod at udvikle større, sammenhængende natur i Danmark.

Hjælper i stort område

Vi hjælper naturen på samlet 175 hektar ved hhv. Basballe og Agri i samarbejde med Nationalpark Mols Bjerge og private jordejere. Naturfonden ejer de 105 hektar.

Vi har købt arealer i Mols Bjerge ad tre omgange for at beskytte naturen. Målet er at beskytte endnu mere natur med tiden.

NATUROPLEVELSER

Rislende kildevæld og lilla orkidéer. Grønne firben, orange sommerfugle og store rovfugle. En genorette “bjergsø”.

Mols Bjerge er et af de vildeste og vigtigste levesteder for et hav af vilde dyr, planter og svampe og rummer noget af landets flotteste, bedste og vildeste natur.

Læg dertil smukke bakker med flotte udsigter over hav og land og nogle af landets bedste vandrestier at opleve det hele fra. Så er det bare med at komme på opdagelse i områdets vilde natur.

Oplev for eksempel de utroligt flotte udsigter over det bakkede landskab, som er formet i istiden. Det højeste punkt  i Nationalpark Mols Bjerge er Trehøje. I Naturfondens dele af Mols Bjerge kan du også komme højt til vejrs og nyde storslåede udsiger over Djursland og Århus-bugten.

Kildevældet i Mols Bjerge

Oplev det unikke rislende kildevæld. Her strømmer rent grundvand ud året rundt og giver levesteder til sjældne og truede dyr og planter, blandt andre sjældne orkideer. Kildevældet er værd at opleve på en kort sidetur fra den populære vandrerute, Mols Bjerge-Stien. Drik ikke vandet. Kvæg og heste vandrer jævnligt forbi for at drikke.

Storslået udsigt og sjældne planter

Nyd den storslåede udsigt over Mols Bjerge. Oplev sjældne planter som opret kobjælde. Den er en helt særlig art, som Danmark har ansvar for at beskytte, fordi vi huser en stor del af verdens samlede bestand.

De flade arealer har tidligere været dyrket, men nu giver vi dem tilbage til naturen, så arterne fra bakketoppene får mulighed for at genindtage de tidligere dyrkede marker.

Mød undervejs de heste og kvæg, der græsser og plejer naturen.

Naturlig sø genoplivet

105 meter over havet kan man for første gang i mere end 125 år igen opleve Danmarks højest beliggende, naturlige sø. Søen er genoplivet i den store naturgenopretning i Mols Bjerge, der har forvandlet marker til natur. Søen ligger i naturområdet syd for landsbyen Agri. Find søen her

VANDRETURE

Naturfondens dele af Mols Bjerge ligger i Nationalpark Mols Bjerge. Hele området er et herligt sted at nyde naturen på en vandretur i ferien, et weekendophold eller en forlænget weekend. Dit besøg her giver store naturoplevelser, motion til lårbasser og ro i sindet.

Du kan gå smukke vandreture i hele området. Gå for eksempel over bakkerne ned til det unikke kildevæld, som Naturfonden beskytter for altid, tæt ved byen Femmøller. Find vej med vores turkort øverst på siden.

Den populære vandrerute Mols Bjerge-stien går gennem vores område, nærmere bestemt den del, der hedder Bjergetapen og er 20 kilometer lang.

OVERNATNING

Der er mange måder at overnatte ved Mols Bjerge på Djursland. Nyd et af områdets bed and breakfasts (B&B), book luksus på et hotel, bo billigere på vandrehjem eller camping, lej et sommerhus eller ferielejlighed til hele familien, eller bo på en hyggelig kro.

Skal det være vildt og billigt, kan du booke et shelter i Nationalpark Mols Bjerge.

ANDRE SEVÆRDIGHEDER

Naturfondens områder ligger i Nationalpark Mols Bjerge på Djursland tæt på Ebeltoft og Århus. Oplev også:

  • Kalø Slotsruin i Nationalpark Mols Bjerge
  • Trehøje i Nationalpark Mols Bjerge

Andre seværdigheder på smukke Djursland:

  • Djurs Sommerland, Nordens største sommerland
  • Kattegatcentret i Grenaa
  • Fregatten Jylland, verdens længste træskib, i Ebeltoft

Og når du nu har oplevet naturen, og der er tid til andet, kan du besøge Århus – Smilet By og blandt andet opleve:

  • ARoS Kunstmuseum
  • Den Gamle By
  • Musikhuset
  • Tivoli Friheden
  • Moesgaard Museum

Hjælp naturen med et SKOVBEVIS

Vidste du, at et SKOVBEVIS fra Naturfonden er den perfekte gave til naturen? 100 % af købet går til mere plads til naturen i Danmark. Et SKOVBEVIS er den perfekte julegave , mandelgave eller gave til Mors Dag.

Se alle de flotte motiver i vores webshop.

Nyt fra Mols Bjerge

Tilmeld nyhedsbrev

Få spændende nyheder og følg med i vores naturprojekter - tilmeld dig nyhedsbrevet gratis her.