Natur igen? Først skal jorden pines…

Det kræver sin jord at blive forvandlet til natur fra mark. Man smider ikke bare lige frø ud, og så er der natur igen. Næ, noget jord skal først udpines og plages, før naturen kan flytte ind. Det er netop sket i Læsten Bakker som et led i at få naturen tilbage.

Traktor, plov og høstmaskine er pudsigt nok vigtige, når landbrugsjord skal blive til natur igen, som tidligere marker skal i det smukke og kuperede Læsten Bakker i Randers Kommune.

Pløjning af jord og såning af vinterrug er netop afsluttet på 14 hektar marker, som Den Danske Naturfond og Randers Kommune samarbejder om at forvandle til natur igen.

Lyder det sært, når man nu gerne vil have natur og ikke korn? Der er en god forklaring.

Korn gør jorden klar til natur

Man skal nemlig først udpine den tidligere dyrkede jord.

Det gør man ved at fjerne næringsstoffer fra de tidligere marker, for at vilde planter kan vende tilbage, og en varieret natur kan udvikle sig igen.

Kornet høstes til næste sommer, og de næringsstoffer, det har optaget fra jorden, fjernes så med kornet.

Det er vigtigt for naturen, fordi man på den måde fjerner en masse næringsstoffer fra jorden, så den igen er værd at sætte rødderne i for vilde planter. De har nemlig brug for jord, der indeholder næring i naturlige mængder.

”Når vi udpiner jorden som i Læsten Bakker, fjerner vi de næringsstoffer, som man tidligere har tilført jorden for at få meget korn at høste. På den måde bringer vi jorden tilbage til den vilde udgave igen,” forklarer Frederik Møller, som er biolog i Den Danske Naturfond.

Når arbejdet er færdigt, smider man hø og frø fra vilde, nøjsomme planter, som vi har samlet ind i de fine naturområder i Læsten Bakker-området.

På den måde kan naturen hurtigt rykke ind igen og tage bakkerne tilbage, så sommerfuglene og insekterne igen kan få flere blomster. Herefter kan naturen klare sig selv.

Kvæg afløser plov

Arbejdet foregår frem mod 2022.

Derfor vil man indtil 2022 kunne se det underlige syn af traktorer, der pløjer, eller korn, der spirer på området, som skal blive til natur igen.

”Når det arbejde er færdigt, sætter vi køer ud til at græsse her året rundet. Det er vigtigt for at udvikle naturen til gavn for de vilde planter og de dyr, der er afhængige af den dynamik, som de græssende dyr skaber,” siger Frederik Møller.

Der bliver offentlig adgang til de to arealer, men først når udpiningen er færdig.

Læs mere om Læsten Bakker

Tilmeld nyhedsbrev

Få spændende nyheder og følg med i vores naturprojekter - tilmeld dig nyhedsbrevet gratis her.