Naturfonden har ejerskabet og står for forvaltning og løbende drift af naturområdet.
Naturfonden har ejerskabet og står for forvaltning og løbende drift af naturområdet.
Samarbejde om et konkret naturområde i Danmark med mulighed for branding, intern/ekstern markedsføring, engagement af medarbejderne og input til ESG-rapportering
Ekstern organisation vurderer vores naturindsatser i naturområderne.
100% af alle bidrag går opkøb af ny natur. Alle informationer om opkøb, naturgenopretning, friluftsplaner og muligheder for lokal engagement er offentlig tilgængelig. Alle naturområder er åbne 24/7.
Naturfonden tilbyder din virksomhed en enkel løsning på, hvordan din virksomhed kan tage samfundsansvar gennem en investering i konkret natur i Danmark. Naturfonden har ansvaret, ejerskabet og driften af naturområdet. Din virksomhed får til gengæld input til afrapportering i jeres ESG-rapport, branding samt intern og ekstern markedsføring. Derudover får din virksomhed mulighed for aktivt at engagere medarbejderne i naturområdet gennem besøg og corporate volunteering.
Går I med overvejelser om, hvordan I som virksomhed kan investere og handle til gavn for naturen, håber vi, at I vil kigge på, hvordan dansk erhvervsliv kan vende den negative udvikling i naturen turen sammen med Den Danske Naturfond.
Vi udvikler støre og ambitiøse naturprojekter. Vi er åbne for jeres idéer og tanker for et samarbejde.
Sammen kan vi sikre vi en rigere natur, bedre klima og renere vand.
Det, vi skaber sammen, går over i danmarkshistorien. Sådan beskriver European Energy samarbejdet med Den Danske Naturfond, der sikrer mere og bedre naturgenopretning for pengene, end virksomheden kan skabe på egen hånd.
”Det er en chance for at være med i noget, der på en varig måde bevarer og styrker dansk natur. Det er unikt og langt fra døgnflueprojekter. Vores oldebørn og tipoldebørn kommer til at gå i Vejle Ådal og Tørskind Bakker, som vi støtter genoprettelsen af”, siger Thorvald Spanggaard, Executive Vice President i European Energy a/s.
Virksomheden er ledende inden for grønne energiløsninger, og de årlige donationer til Naturfonden er sat i relation til, hvor meget virksomhedens solcelleparker fylder: ”Vi optager land – derfor er det naturligt for os at give land tilbage. Og hos Naturfonden er de sværvægtere i dansk natur.”
Selv hvis man er en virksomhed, der ikke har klima og miljø som en del af sin kerneforretning, minder Thorvald Spanggaard om, at biodiversitet er blevet en oplagt folkesag. Alle ved, der mangler vild natur i Danmark, og der er sket meget siden dengang, fortællingen om dansk natur var en gold kornmark:
”Alle vores medarbejdere siger ’wauw, hvor er det sejt at være med til at gøre jord til fri natur for fremtiden’. Det er ikke et abstrakt klimaregnskab. Det er ikke en kompleks CO2-beregning. Det er ikke teoretisk. Når jeg møder andre i erhvervslivet, synes de, det er fedt, at vi støtter dansk natur. De forstår det uden videre. Det er ikke eksotisk, men konkret, gavnligt og lige i baghaven.”
Der er efterhånden mange muligheder for at støtte natur og biodiversitet, men Thorvald Spanggaards holdning er klar: Et stykke græs, der kun måske bliver til noget og lidt støtte hist og pist giver et ufokuseret resultat. Derfor opfordrer han til at vælge en konkret og målbar donation, som går til noget, medarbejderne kan se og nemt besøge.
”Den Danske Naturfond holder os opdateret på de områder, vi støtter, så vi kan følge og fortælle om naturens udvikling. Vi besøger selv områderne, ligesom vores medarbejderne og deres familier kan vende tilbage igen og igen. Det har en enorm gennemslagskraft internt og i forhold til vores eksterne samarbejdspartnere. Det er forskellen på hjerne og hjerte – på Excel ark og noget, vi kan sanse.”
Det konkrete og målbare værdsætter Thorvald Spanggaard også i det økonomiske aspekt af samarbejdet med Naturfonden. Pengene går ubeskåret til naturen. Der er ingen mellemregninger. Det handler slet og ret om opkøb af jord, der bliver udlagt til fri natur. Ingen stiller spørgsmål ved, hvad det er for noget. Og omkostningen er lille i forhold til, hvor meget den gavner.
”Nok giver vi meget, men vi får også rigtig meget for pengene, som jo er båndlagt til naturgenopretning – til evig tid. Naturfonden står for al administration, det er så enkelt og kræver ingen ressourcer af os i det daglige.”
Naturfrisk får 1 kvadratmeter vild natur ud af 100 flasker sodavand sammen med Den Danske Naturfond. Og inspirerer til at planlægge mindre og eksekvere mere, især på agendaen for bæredygtighed.
”Det er jo ikke så svært – hvis vi giver naturen lidt plads og hjælper den lidt på vej, så kommer den tilbage af sig selv.” Sådan lyder det forfriskende budskab fra Tørk Furhauge, direktør i Naturfrisk Group. Siden grundlæggerne producerede deres første økologiske sodavand i 1997, har det været en del af virksomhedens dna at producere og træffe beslutninger i harmoni med natur og miljø. For hver solgt flaske sodavand går 12 øre derfor til mere vild natur i Danmark.
”Da vi besluttede at donere penge til naturen, kiggede jeg på organisationer, der kunne hjælpe. Valget faldt på et partnerskab med Naturfonden. De gennemfører meget konkret naturgenopretning rundt omkring i Danmark og fortæller på deres hjemmeside, præcis hvad pengene går til. Og så er bestyrelsen folk, der ved noget om natur.”
Naturfondens løsning, hvor man for 12 kroner frigør 1 kvadratmeter dansk jord til vild natur, gjorde det nemt for Naturfrisk at regne ud, hvor meget de ville afsætte. Løsningen gør også, at partnerskabet og resultaterne af det er nemt at kommunikere til medarbejdere, forbrugere og kunder.
”Det hjælper, at regnestykket ikke er flyvsk. Når jeg mødes med hoteller, restauranter og grossister kan jeg fortælle, hvor mange kvadratmeter jord netop de har været med til at frikøbe sidste år. Det glæder.”
Der er mange agendaer, når det kommer til natur, og Tørk Furhauge lægger ikke skjul på, at virksomhedens produktion kan blive grønnere. Men det kræver noget at ændre, ikke mindst tid. Derfor bidrager de samtidig til biodiversiteten nu og her – og vækker begejstring på flere måder.
”Vi har ændret vores sodavandsetiketter, så der er tegninger af fredede dyr på dem, for eksempel en isfugl. Dyrenes navn står på latinsk og dansk, så folk selv kan google dem. Det har vi gjort ud fra princippet om, at kan vi gøre folk interesserede i dyrene, så bliver de også interesserede i at passe på dem og naturen.”
Tørk Furauge har tidligere arbejdet i meget store virksomheder og kender alt til lange møder, PowerPoints og beslutningsprocesser, hvor idéer hverken bliver gennemført samme år eller årti. Han understreger, at lige præcis hvis man ønsker at donere til naturen og gøre noget godt, så er det nemt og hurtigt at henvende sig til Naturfonden.
”Vi har doneret til Naturfonden siden 2021 og nyder hver dag den vilde natur omkring os. Kommunen har spurgt til vores frøblanding, bierne summer, sommerfugle svæver ind i mødelokalerne, og ved destilleriet har et harepar slået sig ned.”
Naturområderne lever op til de internationale kriterier for naturbeskyttelse, som er udviklet af verdens største naturbeskyttelsesorganisation, The International Union for Conservation of Nature, IUCN. Den internationale vurdering er indtil videre gennemført i otte af Naturfondens 22 naturområder. En vurdering kan først igangsættes, når naturgenopretningen har fundet sted. Læs rapporten her
Den Danske Naturfond vil skabe et Danmark med bedre plads til dyr og planter, hvor alle kan opleve storslået natur på naturens betingelser. Fonden arbejder i hele landet og forfølger sit formål ved at opkøbe jord, hvor naturen genoprettes, plejes og sikres for eftertiden. Alle opkøb sker gennem frivillige aftaler med private lodsejere.
Naturen skal sikres bedre, hvor den allerede findes og er truet, og den skal genoprettes, hvor den tidligere har været. Vores projekter skaber bedre biologisk sammenhæng i skovene og det åbne landskab og en natur, der udvikler sig på egne præmisser. En rigere natur er mere spændende at gå på opdagelse i, og den giver større mulighed for at komme tæt på de dyr og planter, der gør dansk natur til noget særligt.
Den Danske Naturfond er uafhængig og arbejder ikke for særlige interesser. Vi tænker og arbejder langsigtet for at skabe blivende, evigtvarende værdier med en sikker beskyttelse af naturværdier og en solid forankring af den langsigtede forvaltning.
Den Danske Naturfond er en privat fond, der er stiftet i 2015. Vi har over 20 naturområder, som du kan læse om under OPLEV NATUREN
MANGLER DU GODE IDEER TIL, HVORDAN I KAN KOMMUNIKERE OM MERE NATUR ? HER ER EKSEMPLER PÅ ANDRE VIRKSOMHEDER, SOM HAR REGNET DEN UD