TV 2-indsamling skal redde Danmarks vilde dyr og planter

TV 2 vil sammen med Den Danske Naturfond engagere danskerne i at hjælpe vilde dyr og planter i den danske natur. Det sker med initiativet ’Danmark redder jord’.

TV 2 har gennem de seneste år stillet skarpt på klima og plastikforurening under overskriften ’Vores jord – vores ansvar’ i en række programmer og med indsamlingen ’Danmark planter træer’. Nu fortsætter TV 2 sit fokus på klima, natur og miljø, og denne gang har TV 2 særligt øje for vores vilde dyr og planter og truslerne mod alt for mange af dem. Det sker med initiativet ’Danmark redder jord’ og i samarbejde med Den Danske Naturfond.

– Coronakrisen har fået mange af os til at bruge den danske natur mere i 2020. Danskerne er stadig optaget af de udfordringer, vi har med klodens klima, natur og miljø. Vi hører dagligt om klimaforandringer og om dyre- og plantearter, som uddør eller er truet, og vi er nødt til at handle. Det er naturligt og helt oplagt, at TV 2 fastholder sit fokus på det ansvar, vi alle har for at passe på vores klode, siger TV 2s indholdsdirektør, Lotte Lindegaard.

TV 2 planlagde allerede i foråret 2020 at gennemføre indsamlingskampagnen ’Danmark redder jord’, men initiativet måtte udskydes på grund af corona-pandemien. Nu gennemføres ’Danmark redder jord’ søndag 23. maj 2021 (pinsedag), og det sker med en række nyskabelser i forhold til 2020-planerne.

’Danmark redder jord’ sendes fra Maltfabrikken i Ebeltoft med udsigten til den smukke Ebeltoft Vig og Mols bjerge.

– ’Danmark redder jord’ bliver en helt unik tv-aften og en mulighed for at opleve og hjælpe Danmarks natur på en ny og overraskende måde. I forbindelse med kampagnen har TV 2 og Den Danske Naturfond også lånt ’NaTour-vognen’ fra Naturmødet i Hirtshals og tager sammen med nogle af TV 2s populære naturværter og folkehøjskolerne på danmarksturné og inviterer danske familier til at være med i et helt særligt eksperiment, siger Henriette Ladegaard-Pedersen, der er TV 2-redaktør på ’Danmark redder jord’.

Køb af jord, hvor naturen genoprettes

TV 2 samarbejder med Den Danske Naturfond om indsamlingskampagnen, der skal opkøbe jord, hvor naturen bliver genoprettet og sikret for eftertiden. Hermed skabes nye og flere levesteder for dyr og planter. Læs om Naturfondens naturområder

TV 2s og Den Danske Naturfonds kampagne kulminerer med et direkte indsamlingsshow søndag 23. maj, som er dagen efter FN’s internationale biodiversitetsdag. I forbindelse med showet kan private og virksomheder donere til kampagnen, som gør det muligt at opkøbe én kvadratmeter jord for hver 12 indsamlede kroner. De opkøbte arealer genoprettes til vild natur, som beskyttes for altid.

– Alt for mange vilde dyr og planter i Danmark har været i tilbagegang i årtier. Der er blevet mindre og mindre plads til dem, fordi vi udnytter vores lille land meget effektivt. Hvis udviklingen skal vendes, er der brug for at få mere af den vilde natur tilbage. Det er en stor opgave, men kan vi gøre vores fælles natur til en folkesag og løfte i flok, kan udviklingen vendes, siger formand for Den Danske Naturfond, Bengt Holst.

Ud over indsamlingsshowet kommer TV 2 i indslag i blandt andet ’Go’ morgen Danmark’ og i dokumentarer til at sætte fokus på natur og biodiversitet. TV 2 sender eksempelvis en ny dokumentar om tilstanden for den danske biodiversitet med tv-vært og naturentusiast Sebastian Klein og biolog, zoolog og naturvejleder Anders Kofoed.

I forbindelse med indsamlingsshowet og danmarksturnéen tæller vi dyr og insekter sammen med kendte værter, naturformidlere og alle danskere.

Arbejdet med biodiversiteten

I forlængelse af internationale aftaler, herunder FN’s biodiversitetskonvention, havde Danmark forpligtet sig til at standse tilbagegangen af biodiversiteten og dens økosystemer inden udgangen af 2020. Et mål, der slet ikke blev opfyldt, og som kræver ekstra fokus.

Også internationalt har biodiversitet betydeligt fokus. FN’s næste biodiversitetskonference COP 15 finder sted i Kunming i Kina i maj 2021. Konferencen forventes at munde ud i en global ramme for beskyttelsen af biodiversitet, som sætter den globale kurs for biodiversiteten de næste ti år – og årene derefter.

Fakta om Den Danske Naturfond

  • Den Danske Naturfond er en uafhængig, nonprofit, grøn fond, der er stiftet i 2015. Fondens formål er at sikre mere og bedre plads til vilde dyr og planter i Danmark, så alle danskere får mulighed for at opleve storslået natur på naturens betingelser. Fonden arbejder i hele landet og realiserer sit formål ved at opkøbe jord, hvor naturen bliver genoprettet, plejet og sikret for eftertiden. Alle opkøb sker gennem frivillige aftaler med private lodsejere.
  • Fonden gennemfører projekter, som skaber ny og bedre natur, bidrager til at sikre den biologiske mangfoldighed og skaber bedre plads til dyr og planter. I arbejdet indgår også en indsats for et forbedret vandmiljø og et bidrag til at reducere udledningen af drivhusgasser. Alle kan året rundt opleve naturen i Den Danske Naturfonds naturområder.

Yderligere oplysninger:

Direktør Flemming Nielsen, Den Danske Naturfond  fn@naturfonden.dk / 24 66 13 62.

TV 2-redaktør på ’Danmark redder jord’, Henriette Ladegaard-Pedersen hlap@tv2.dk

Tilmeld nyhedsbrev

Få spændende nyheder og følg med i vores naturprojekter - tilmeld dig nyhedsbrevet gratis her.