Ni slags fine svampe fundet i Mols Bjerge

Det er et klart tegn på natur af høj kvalitet, når hele ni arter af svampen vokshat vokser i et område.

Biolog Jens Reddersen fra Nationalpark Mols Bjerge havde godt luret, at der var begyndt at vokse spændende svampe frem på de 28 hektar, Den Danske Naturfond købte i 2020.

Han sendte derfor frivillige biologer i sin Biodiversitetsgruppe ud på området ved landsbyen Agri for at kortlægge mere nøjagtigt, hvilke arter der lever i det skønne naturområde.

Det var en god idé.

De frivillige biologer opdagede hele ni arter af vokshatte, alene på et mindre område.

Sladrer om god natur

De fundne arter er blandt de mindre sjældne, men Jens Reddersen er alligevel begejstret for fundet, fordi det er et tegn på natur af høj kvalitet, når mange forskellige slags vokshat vokser i et og samme område.

”Alene det, at man finder mindst ni arter af vokshatte på samme mindre græsningsareal, det er flot og et klart tegn på høj naturkvalitet,” siger Jens Reddersen, som er biolog i Nationalpark Mols Bjerge.

Vokshatte er ret små, ofte meget farvestrålende og findes normalt på naturarealer, som har været natur i mange år, ikke er gødet og som får god græsning.

Sjældne arter på vej?

Og der kan faktisk blive opdaget endnu mere.

”Vi har næppe set alle arterne, og derfor skal vi holde øje med arealerne fremover. De vokshatte, vi ser, er som æbler på et underjordisk æbletræ. Ikke alle sorter sætter æbler hvert år. Med ni arter her er der god chance for, at der dukker rigtig sjældne arter op,” siger Jens Reddersen.

På Den Danske Naturfonds arealer ved Basballe få kilometer nordligere, fandt man den truede gråviolet vokshat i 2017 og den sjældne skarlagen-vokshat.

Den Danske Naturfond genopretter og beskytter naturen på omkring 300 hektar i Mols Bjerge.

9 slags vokshatte fundet:

  1. Brusk-Vokshat
  2. Cinnober-Vokshat
  3. Eng-Vokshat
  4. Gul Vokshat
  5. Kegle-Vokshat
  6. Mønje-Vokshat
  7. Papegøje-Vokshat
  8. Snehvid Vokshat
  9. Voksgul Vokshat

Tilmeld nyhedsbrev

Få spændende nyheder og følg med i vores naturprojekter - tilmeld dig nyhedsbrevet gratis her.