Tre naboer hjælper
naturen på Bachs Hede

Naturen får mere plads på Bachs Hede, en sjælden hede i Østjylland. Alle skal have mulighed for at opleve, at naturen tager landskabet tilbage.

Naturperlen Bachs Hede er en sjælden hede, der aldrig har været opdyrket. Men områdets unikke biodiversitet er truet. Derfor hjælper tre naboer nu med at skabe flere og bedre levesteder. Det sker med støtte fra Naturfonden.

FORMÅL

Den sidste artsrige rest af hede og overdrev ved landsbyen Houlbjerg mellem Langå og Hammel i Østjylland skal genoprettes og udvides på tidligere marker.

Det sikrer bedre og flere levesteder til sjældne planter som guldblomme og orkidéen skovgøgelilje.

Samtidig bindes mindre naturarealer sammen til et større sammenhængende område af naturtyper i Tjærbækdalen.

Bachs Hede har aldrig været opdyrket. Den ligger derfor, som istiden forlod den med en oprindelig overfladestruktur og et komplet system af organismer, som har klaret sig gennem århundreder med opdyrkninger og tilplantninger.

Derfor lever her endnu en række sjældne planter, bl.a. guldblomme og orkidéen skov-gøgelilje samt fx en lille, tæt bestand af djævelsbid. Men mange af især de sjældne arter er i tilbagegang på arealerne og vil efterhånden uddø.

Bachs Hede er den sidste rest af en tidligere dominerende naturtype på egnen. Hede er i dag en meget usædvanlig naturtype i det kuperede østjyske landskab omkring Houlbjerg.

DET SKAL GØRES FOR NATUREN

Hedearealet skal ryddes for træer og mosaikafbrændes for at genskabe lysåben natur. Det giver bedre forhold for både karakteristiske og sjældne arter.

De omkringliggende marker skal dybdepløjes og tilsås med frø fra karakteristiske hede- og overdrevsarter.

Frøene til udsåning indsamles på andre hede- og overdrevsarealer i nærheden for at sikre, at de karakteristiske arter kan gro igen og skabe nye sammenhængende levesteder for planter og insekter.

Samtidig skal græssende dyr hjælpe med at holde træerne og græs nede.

RESULTATER FOR NATUREN

Den eksisterende hede- og overdrevsnaturnatur reddes og forbedres

Udvidelsen af naturarealerne binder et større naturområde sammen med beskyttede naturtyper i Tjærbækdalen. Her er både hede, overdrev, enge, moser og ellesumpe.

Det sikrer de trængte arter større sammenhængende levesteder og en bedre naturpleje.

Skov-gøgelilje får plads til at brede sig, og guldblommen kan finde fodfæste flere steder i området.

De vilde blomster plejes nænsomt af helårsgræssende dyr på de store, sammenhængende arealer, og der kommer flere sommerfugle og insekter.

Området kan fungere som en lille artsrig frøbank og artskonto, der er et helt uvurderligt udgangspunkt for ethvert naturgenopretningsprojekt.

Lodsejerne Marianne og Mads ejer noget af jorden omkring Bachs Hede. ”Vi er rigtigt glade for, at vi nu kan komme i gang med at hjælpe naturen. Hver især kan vi ikke redde naturen med vores små arealer, men sammen og med Naturfondens hjælp kan vi nu binde naturen sammen, udvide naturarealerne og dermed sikre flere levesteder til de sjældne planter,” siger de.

NABOER SIKRER LOKALE HEDER OG OVERDREV

De tre lodsejere Marianne, Mads og Bach ejer jorden omkring Bachs Hede.

To af lodsejernes familier har ejet ejendommene i snart 100 år, og de har alle tre lang fælles tilknytning til landskabet og lokalsamfundet.

De har i mange år vidst, at den lille hede er hjemsted for de sjældne planter skovgøgelilje og guldblomme, men også at de sjældne blomster er pressede og i tilbagegang.

”Vi er rigtigt glade for, at vi nu kan komme i gang med at hjælpe naturen. Hver især kan vi ikke redde naturen med vores små arealer, men sammen og med Naturfondens hjælp kan vi nu binde naturen sammen, udvide naturarealerne og dermed sikre flere levesteder til de sjældne planter,” siger de tre natur-hjælpere.

Tilmeld nyhedsbrev

Få spændende nyheder og følg med i vores naturprojekter - tilmeld dig nyhedsbrevet gratis her.