Naturen genopstår ved
munkenes enge og vandløb

Munkenes enge og vandløb i Løgumkloster i Sønderjylland skal genskabes, som de var for 850 år siden.

Bugtende bække og store enge med prægtigt blomsterflor. Sådan så naturen ud ved Løgumkloster i Sønderjylland, da cisterciensermunkene levede her for 850 år siden. Nu vil en række lokale organisationer genslynge den udrettede Slotsbæk og græsse engene omkring til gavn for biodiversiteten. Alle kan opleve naturen og lære om munkenes historie. Naturen genoprettes med støtte fra Naturfonden.

FORMÅL

I 1173 kom cistercienser-munkene til det område, der skulle blive til Løgumkloster. De syntes om det bugtede landskab med bækken og blomsterengene, slog sig ned og byggede klostret ved Slotsbækken.

Siden blev Slotsbækken rettet ud til en lige kanal.

Nu skal bækken igen bugte sig naturligt gennem landskabet. Det gavner fisk, bunddyr og planter, som får flere levesteder i det rolige vand.

Samtidig skal de omkringliggende enge genoprettes og plejes af græssende heste og høslæt. På den måde kan vilde blomster igen trives i området.

Både lokale og alle andre kan nyde de grønne arealer og engene.

Her kommer også bænke, siddepladser og gode stisystemer, så lokale, turister og skoleklasser kan nyde livet i naturen.

Munkenes enge og vandløb skal være et rekreativt natur-rum, som bliver besøgt af både lokalbefolkningen, kursister på refugiet og højskolen samt institutioner i lokalområdet. Her kan de nyde naturen, fiske i søen, undersøge dyrelivet i vandløbet og lære om stedets unikke historie og natur.

Besøgende, skoler og børnehaver kan komme tæt på naturen og opleve landskabet og historien gennem forskellige formidlingstiltag og aktiviteter.

DET SKAL GØRES FOR NATUREN

Bækken genslynges, en sø etableres og heste græsser på engene.

Desuden etableres en lavvandet sø på den østlige eng til gavn for biodiversiteten.

RESULTATER FOR NATUREN

Der kommer et mere varieret landskab med større biodiversitet og et mere alsidigt dyre- og planteliv.

Det naturlige vandløb skal igen slynge og bugte sig gennem enge med et rigt blomsterflor. Vandet bringes tilbage i landskabet, hvilket skaber en større dynamik og variation året rundt.

Det vil også gavne storkene, som af og til opholder sig i området og kan komme tilbage til Løgumkloster som ynglefugl.

LYSTFISKERE GENOPRETTER NATUREN

En række organisationer fra lokalområdet vil genoprette den snoede bæk, som den var i munkenes tid. Det gavner både biodiversiteten i området og bringer lokale og turister tættere på områdets unikke og næsten 1000 år lange historie.

De frivillige i Brede Å Lystfiskerforening tog også initiativet til at genslynge Brede Å. Nu har de søsat genslyngningen af Slotsbækken, der er en del af samme vandløbssystem.

Brede Å Lystfiskerforening har sammen med Løgumkloster Refugium udformet naturområdet som et formidlings- og friluftsprojekt til gavn for de mange besøgende, foreninger og lokale institutioner, der kan opleve dette unikke landskab.

Endvidere er Løgumkloster Højskole, Lokalrådet i Løgumkloster og Tønder Kommune med i udformningen af projektet og målet er at skabe  et nyt rekreativt naturområde, hvor alle kan lære historien om cisterciensermunkene.

Tilmeld nyhedsbrev

Få spændende nyheder og følg med i vores naturprojekter - tilmeld dig nyhedsbrevet gratis her.