Ærø får færre og færre levesteder til de vilde dyr og planter, siger ægteparret Nanna og Stig Ørum Christensen. Derfor går de nu selv i gang med at hjælpe.
Ærø får færre og færre levesteder til de vilde dyr og planter, siger ægteparret Nanna og Stig Ørum Christensen. Derfor går de nu selv i gang med at hjælpe.
19 ha overdrev og eng genoprettes til natur på Ærø til gavn for klokkefrø, springfrø, stor vandsalamander og andre padder. Genopretningen skal skabe en naturkorridor for biodiversitet og forbinde naturområderne Voderup Klint og Stokkeby Nor. Det realiseres med støtte fra Naturfonden. Men Stig og Nanna har endnu større drømme for at hjælpe naturen på Ærø.
Biodiversiteten skal hjælpes ved at genoprette 19 ha marker til tidligere tiders overdrev og eng på Ærø.
Genopretningen bliver en del af en større indsats for at skabe en korridor for biodiversitet fra nord til syd på Ærø og forbinde naturområderne Voderup Klint og Stokkeby Nor.
Der er især fokus på at skabe gode levevilkår for den sjældne klokkefrø, der engang levede godt på arealet.
Alle skal kunne opleve naturområdet og lære om indsatsen for naturen, blandt andet fra en ny formidlingspavillon.
Naturområdet er specielt vigtigt på grund af placeringen, både som en korridor for arter, der kan sprede sig fra område til område, men også som en udvidelse af Voderup Klint, som er et af Ærøs mest biodiverse naturarealer.
Her lever mange sjældne arter, som forhåbentlig kan sprede sig til det genoprettede areal.
Arealerne har været dyrket intensivt med en række negative konsekvenser for naturen. Det har fjernet de naturlige strukturer i jorden, som mange arter er afhængige af, for eksempel vandhuller og krat.
Der mangler også naturlige processer, der skaber landskabet, efter at græssende dyr er fjernet, og drænrør er lagt ned.
Mange år med gødskning og sprøjtning har skabt ringe betingelser for biodiversitet.
Kvæg eller heste skal græsse, og høslæt om sommeren skal fjerne næringsstoffer fra arealet. Mange dyr og planter har brug for arealer med lidt næring for at kunne leve.
Nye levende hegn og krat vil genskabe et varieret og dynamisk landskab.
Det naturlige vand bringes tilbage i landskabet ved at bryde drænrør og skabe vandhuller.
Den sjældne klokkefrø skal udsættes på arealet for at styrke bestanden på Ærø.
Biodiversiteten får meget bedre levevilkår.
Klokkefrøerne vender tilbage til landskabet, og andre padder som springfrø og stor vandsalamander får flere og bedre levesteder.
Planter og insekter vil indvandre til arealet fra Voderup Klint, som er nabo.
Krat og vandhuller bliver vigtige elementer i landskabet for blandt andre fugle, vandinsekter, pattedyr.
Vilde dyr og planter får lettere ved at sprede sig mellem det nordlige og sydlige Ærø.
I løbet af de næste 10 år vil arealet blive omdannet fra dyrket jord til natur-egnet jord og udvikle sig til et varieret, dynamisk og biodiverst landskab.
Vandhuller vil igen være fulde af liv. Krat vil være fuld af sang fra fugle og lyden af insekter.
Farver af hvid, gul, blå, lilla og grønt vil kunne ses på det blomstrende overdrev, hvor sommerfugle, guldsmede, bier og biller flyver rundt.
Arealet vil blive et hotspot og refugie for Ærøs biodiversitet og sjældne arter.
Alle kan frit besøge det genoprettede naturområde.
Ægteparret Nanna og Stig Ørum Christensen, henholdsvis arkitekt og kiropraktor, har købt de 19 ha nu tidligere marker for at hjælpe naturen på Ærø.
De har oprettet et firma til opkøb af land med henblik på at gøre projektet muligt og hjælpe naturen på øen.
De har skabt visionen om at skabe en naturkorridor mellem nord og syd på Ærø.
”Naturen på Ærø er blevet meget trængt tilbage og arter som klokkefrø, springfrø og adskillige sjældne billearter findes nu kun enkelte steder på øen. Skal de have en fremtid, er der behov for flere, bedre og mere sammenhængende naturområder på øen. Projektet tager et skridt i den rigtige retning og spiller en vigtig rolle i at forbinde de nordlige og sydlige dele af Ærø og at sikre, at klokkefrøen fortsat overlever i området,” siger de.