Vi skaber mere vild natur ved at lade overdrev, klit og eng vende tilbage på tidligere landbrugsjord. Det gavner flere sjældne sommerfugle.
Vi skaber mere vild natur ved at lade overdrev, klit og eng vende tilbage på tidligere landbrugsjord. Det gavner flere sjældne sommerfugle.
Målet er at udvide det enestående naturområde Skallerup Indlandsklitter ved at retablere overdrev og eng på 7,3 ha landbrugsjord samt grave vandhuller til løgfrø. Retableringen af naturen i projektområdet vil gavne flere af de sjældne arter, der er knyttet til indlandsklitterne, men projektet har især fokus på at skabe flere levesteder til kommabredpande (rødlistet som EN) og løgfrø (bilag IV).
Projektområdet består af to intensivt dyrkede marker, der er omkranset af indlandsklitter hele vejen rundt på nær direkte mod øst. Arealerne har været intensivt dyrket i mindst 40 år med gødskning, sprøjtning og skiftende afgrøder. På de lave målebordsblade fra ca. 1930 ses det, at hele det sydlige areal ligger som klit, eng eller overdrev og at halvdelen af det nordlige areal ligger som eng eller overdrev.
Projektarealerne ligger midt i et af de største områder med indlandsklitter i Danmark. Indlandsklitterne rummer en af de nordligste populationer af løgfrø i Europa. Den yngler i de små vandhuller, der opstår i klitlavningerne om vinteren og foråret. Klitterne er et perfekt terrestrisk habitat for den voksne løgfrø. Her er der mange insekter og det er let at grave sig ned i det løse sand. Desuden rummer indlandsklitterne rummer en af de største bestande af den truede sommerfugl kommabredpande (rødlistet som EN). Arten er i rivende tilbagegang i Danmark og resten af Vesteuropa.
Arealerne lige omkring projektområdet er desuden levested for de internationalt beskyttede padder strandtudse og spidssnudet frø, samt de rødlistede arter: Okkergul pletvinge, isblåfugl, klitperlemorsommerfugl, spættet bredpande og violetrandet ildfugl. Dertil kommer den gullistede nikkende kobjælde, der har en af de største bestande i Danmark i indlandsklitterne.
Projektet skal både skabe ny natur, mere plads til eksisterende natur og en målrettet pleje af den nye natur i projektområdet samt den eksisterende natur, der grænser op til projektområdet. Dette vil ske ved følgende indsatser:
Projektet bygger videre på et LIFE+ projekt, der havde til formål at sikre bestanden af løgfrø i Indlandsklitterne. Den vigtigste ynglelokalitet for arten findes i søen umiddelbart syd for projektområdet. Projektet skal formidles i samarbejde med Slettingen Naturskole, der ligger lige nord for projektområdet, og der laves stier fra naturskolen til projektområdet.
Der er blevet tinglyst på de to projektarealer, at de permanent skal henligge som natur og ikke må opdyrkes, gødskes, drænes el. lign. Dermed er det sikret, at den natur der bliver retableret på arealerne bliver bevaret i fremtiden, også i det tilfælde at arealet skulle skifte ejer. Den nuværende ejer har fået udbetalt en kompensation for rådighedsindskrænkningerne.
Ved prøvegravninger i projektområdet viste det sig, at i to ud af fire steder, hvor der skulle graves søer, overhovedet ikke kom vand frem. De sidste to steder væltede vandet frem. Derfor blev der kun lavet to søer (den ene lidt større end tidligere beskrevet), og i stedet blev der fokuseret på at få flyvesandet frem på hele arealet ved at lave en dybdepløjning alle de steder, hvor der ikke skulle laves søer eller bakker.
I november var etableringen af søerne og klitterne færdige og det resterende areal var dybdepløjet. I løbet af efteråret vil der blive flyttet græstørv fra de nærliggende områder. Det vurderes at være den mest effektive måde at lave assisteret spredning af alle organismer samtidig med at der bliver holdt på sandet. Sandet risikerer ellers at flyve ind på en dyrket mark øst for, hvis ikke der etableres lidt vegetation, der kan bremse det på projektområdet.