Marens Bakke

Marens Bakke i Thy skal skabe bedre natur og mere sammenhæng i Danmarks vildmark. Det giver truede og sjældne dyr og planter flere levesteder som en del af Naturalliance Thy-Han Herred.

Marens Bakke skal være med til at binde opdelte naturområder sammen i Nationalpark Thy. Det skal give flere og bedre levesteder til truede og sjældne dyr og planter, som ellers har svært ved at overleve i små isolerede bestande og sprede sig fra område til område.

Marens Bakke er en del af Naturalliancen Thy-Han Herred. Her er Den Danske Naturfond, Nationalpark Thy, Naturstyrelsen og 15. Juni Fonden gået sammen om at opkøbe arealer og genoprette naturen i Nationalpark Thy. Læs mere her.

UNIK NATUR

Forskere fra Københavns Universitet har i en rapport udpeget området som et af de steder, hvor det giver bedst mening at hjælpe den trængte biodiversitet i Danmark.

Området er et vigtigt levested for mange forskellige slags truede og sjældne dyr og planter, som har mistet levesteder i Danmark.

SÅDAN HJÆLPER VI NATUREN

Det meste af Marens Bakke har været dyrket, men her er også mose, hede, eng og sø. Det kommer der nu mere af, når naturen genoprettes.

Alle former for landbrugsproduktion, dyrkning, sprøjtning og gødskning ophører, og de gamle drænrør i jorden bliver afbrudt, så områdets naturlige vandstand etablerer sig igen. Det betyder flere småsøer, vandhuller og moser.

Her bliver en vigtig mosaik af forskellige slags natur som klitlavninger, grå klit, klithede, sø og sandflader. Det bliver attraktive levesteder for mange vilde dyr og planter.

Genopretningen skaber samtidig en ny sammenhæng med nationalparkens og Naturstyrelsens naturarealer, der støder op til.

Naturgenopretningen kan samtidig hjælpe naboen, Naturstyrelsen, med at gøre deres Stenbjerg Plantage vådere. Naturlig hydrologi og højere vandstand i ‘Marens Bakke’ betyder nemlig også højere vandstand i plantagen, som i øvrigt er udlagt til urørt skov.

Det overordnede mål er at skabe større sammenhæng fra Ålvand Klithede ned til klithederne mellem Stenbjerg og Lodbjerg. Det betyder, at flere arealer skal opkøbes og konverteres til natur i fremtiden.

Disse arter får flere levesteder

Genoprettet natur og sammenhæng mellem flere natur-arealer giver helt nye og gode muligheder for et væld af forskellige arter.

Projektets ”panda” er den truede sommerfugl, ensianblåfugl. Den har mistet mange levesteder, men lever i et lille antal lige vest for projektområdet.

Med den genoprettede natur i ‘Marens Bakke’ kommer netop flere af de levesteder og den sammenhæng mellem arealer, der gør, at sommerfuglen igen kan sprede sig til flere steder.

Andre vigtige planter, der kan flytte ind i Marens Bakke er klokke-ensian, tormentil, alle tre arter af den kødædende plante soldug, det vil sige liden, langbladet og rundbladet soldug, benbræk, tranebær, sommerfugle som spættet bredpande, damflagermus, fuglen tinksmed, padder som stor vandsalamander, strandtudse og spidssnudet frø.

Ensianblåfugl er truet, fordi den mangler levesteder. Men i Marens Bakke kan den igen leve, når naturen er genoprettet. Foto: Pia Odgaard

Spættet bredpande er en af mange dyr og planter, der kan få nye levesteder i Marens Bakke, når naturen er genoprettet. Foto: Pia Odgaard

Hjælp naturen med et SKOVBEVIS

Vidste du, at et SKOVBEVIS fra Naturfonden er den perfekte gave til naturen? 100 % af købet går til mere plads til naturen i Danmark. Et SKOVBEVIS er den perfekte julegave , mandelgave eller gave til Mors Dag.

Se alle de flotte motiver i vores webshop.

Nyt fra naturen

OPLEV NATUREN

Tilmeld nyhedsbrev

Få spændende nyheder og følg med i vores naturprojekter - tilmeld dig nyhedsbrevet gratis her.