Maja og Casper vil forvandle majsmarker til natur og skabe et populært sted, hvor både insekter, fugle og vandrere elsker at være.
Maja og Casper vil forvandle majsmarker til natur og skabe et populært sted, hvor både insekter, fugle og vandrere elsker at være.
Fra 15 ha majsmarker til blomstrende natur med et virvar af insekter. Mere natur, der hænger sammen. En trampesti for alle gennem det nye naturområde med ny forbindelse til den populære vandrerute Himmelbjergruten. Det er Majas og Caspers planer, der får støtte fra Naturfonden.
15 ha majsmarker tæt på Gudenåen skal omdannes til permanent, lysåben og tør natur. Området skal også binde eksisterende natur sammen. Mere natur, der hænger sammen, er netop noget af det, biodiversiteten mangler allermest i Danmark.
Området vil udvikle sig til beskyttede lysåbne naturtyper med stor mangfoldighed af levesteder. Det sker ved at slå området sammen med tilstødende naturarealer og græsse det.
Her lever flere sjældne arter som f.eks. de truede stor enggræshoppe og nordlig fugleedderkop samt den sjældne sortspætte.
Her lever desuden mange arter som har brug for ferskvand, f.eks. spidsplettet libel og isfugl.
Hvis disse arter skal have en fremtid, er der behov for en større sammenhængende naturområder langs Gudenåen.
Samtidig er den tørre, lysåbne overdrevsnatur er en af de vigtigste naturtyper at bevare og genskabe i Danmark, da den huser en stor artsrigdom og samtidig er en af de naturtyper, der er gået mest tilbage.
Projektet er første skridt mod at etablere Alling Naturpark på 100 ha, herunder 80 ha ny natur.
Det vil hjælpe biodiversiteten i området, danne ny sammenhængende natur, forbedre vandkvalitet og -miljø i Gudenåen, binde CO2 i jorden til gavn for klimaet, skabe nye naturoplevelser for alle og engagement om naturgenopretning, engagere frivillige og inspirere andre naturprojekter drevet af borgere.
Første skridt af naturgenopretningen er at fjerne næringsstoffer fra landbrugsjorden ved såkaldt udpining. Det er afgørende for, at mange af de karakteristiske arter i de lysåbne naturtyper kan indvandre og trives.
Derefter sætter Skanderborg Kommune hegn omkring projektarealet, og frø fra vilde planter fra de omkringliggende naturområder spredes.
Til sidst sættes kvæg ud for at græsse for at hjælpe vilde planter med lys og plads til at gro.
Der etableres også en trampesti gennem området, der forbinder arealet med den populære vandrerute ”Himmelbjergruten”.
Forhåbentlig kan området også blive populært at besøge for naturinteresserede og vandrere.
Projektet vil forbedre biodiversiteten i området, samt være med til at forbedre vandkvaliteten i Gudenåen, fordi næringsstoffer fra markerne ikke længere ender i Gudenåen.
Naturen vil hurtigt udvikle sig på projektarealet. Det forventes, at der inden for 10 år vokser mange slags vilde planter på overdrevet til gavn for mange slags dyr, blandt andre en del truede insektarter.
Ideen bag Alling Naturpark kommer fra Maja Eline Petersen og Casper Just fra Alling i Skanderborg Kommune. De har en dybfølt ambition om at styrke den dyrebare natur langs Gudenåen.
”Visionen om at omdanne de høje, skyggefulde majsmarker til lysåbne naturområder er en drøm om at give naturen plads til at trives, men også et ønske om at skabe nye muligheder for byens beboere for at udforske og glædes over naturens mangfoldighed,” siger Maja og Casper.