Det er godt for biodiversiteten, når store marksten vender tilbage til landskabet på Mors i det nordvestlige Jylland.
Det er godt for biodiversiteten, når store marksten vender tilbage til landskabet på Mors i det nordvestlige Jylland.
Helle og Henrik vil gøre deres for at stoppe sommerfuglenes tilbagegang og hjælpe biodiversiteten i Danmark. De har købt 4,5 ha på Mors med det ene formål at hjælpe naturen. Her vil de nu lægge store marksten ud for at skabe flere levesteder med støtte fra Naturfonden.
Tre ha marker bliver til vildere natur igen for at hjælpe de små bestande af truede dyr og planter.
Ved at genforvilde arealet øges antallet af levesteder, og fødegrundlaget forbedres for mange arter i området.
Samtidig får man erfaring med naturgenopretning af gammel landbrugsjord, der kan bruges i den generelle grønne omstilling og interessen for at bruge arealer på andre måder.
Mange års gødskning, fjernelse af sten og andre ujævnheder, intensiv sommergræsning og dyrkning af afgrøder har medført, at arealet i dag består af et ensartet græstæppe med få blomster og få insekter.
Arealet er en del af mosaiklandskabet i Flade Bakker på Mors.
Her blander dyrkede marker sig med små rester af fin natur, der ligger som sårbare øer med små bestande af sjældne blomster, sommerfugle og vilde bier. Og nu kommer der mere plads til naturen.
Store marksten lægges ud på den tidligere mark. Stenene fjernede mennesker engang for at kunne dyrke jorden. Men de er vigtige som levesteder for mange dyr og planter.
De danner forskellige mikro-biotoper, små varierede levesteder med lys/skygge, varme/kulde, fugt/tørhed, vind/læ.
Udlægningen af sten vil bryde den ensartede overflade på marken sammen med den påbegyndte ekstensive afgræsning.
Stenene vil fungere som fysiske barrierer for de græssende dyr og give en uensartet afgræsning, der vil give en variation af levesteder med bar jord, kort vegetation, lang vegetation samt fremspring af buske og træer.
Udlægningen af marksten vil sætte mere fart på naturens udvikling på arealet.
Stenene vil skabe flere levesteder for vilde blomster og dyr og bedre betingelser for, at den gamle landbrugsjord kan blive natur igen.
Det tager lang tid at skabe robuste levesteder for dyr og planter i et område, hvor man i århundreder har dyrket jorden.
Om 10 år vil arealet ideelt set nærme sig et lysåbent busklandskab med en artsrig blomsterflora og en række ynglende sommerfugle, vilde bier og fugle.
Helle og Henrik har i mange år været optaget af sommerfuglenes tilbagegang og købt arealet med det ene formål at hjælpe naturen.
Deres forfædre i Thy og på Mors dyrkede jorden i generationer og fjernede blandt andet marksten.
Men nu ser ægteparret deres indsats som en måde at give noget tilbage til naturen på.