Grønnestrand er ægte dansk vildmark. Mellem stejle skrænter mod øst og vest breder den sjældne og unikke atlantiske klithede sig over flere tusinde hektar. Her former vind, sand og hav hele tiden landskabet. Her er meget få bygninger til at genere de fænomenale udsigter over hav og klit.
Unikt og sjældent klitlandskab
Landskabet er unikt, også efter international standard. Her er en rigdom af forskellige og sjældne naturtyper, som nu beskyttes for altid. Her er alle de klitnaturtyper, man kan se i Danmark. Forklitter, hvid klit, grøn klit, grå klit, klithede og større områder med enebærklit.
I området mellem Bulbjerg og Svinkløv Plantage har sandflugt dannet parabelklitterne Krogbakker og Bredevandsbakker. En parabelklit er en vandreklit, som er hestesko- eller parabelformet – og har åbningen vendt mod vindretningen mod vest. Sådanne klitter er sjældne i det danske klitlandskab.
Desuden er her helt særlige naturperler som hængesæk, rigkær, næringsfattige småsøer og store, delvist menneskeskabte ralgravningssøer.
Grønnestrand er hævet havbund, og havets tørre sand er blæst sammen til kystklitter. Vandreklitlandskabet blev dannet af sandflugt. Mod øst afgrænses klitområdet af de gamle kystskrænter ved Svinkløv. Mod vest er Grønnestrand en del af klitlandskabet, der fortsætter helt til Thorup Strand og videre til kalkknuden Bulbjerg.
Vigtigt levested for dyr og planter
Grønnestrand er et vigtigt levested for mange forskellige slags truede, sjældne og almindelige fugle, sommerfugle og planter, som har mistet levesteder i Danmark.
Her lever blandt andre sommerfugle som de sjældne hedepletvinge, klitperlemorsommerfugl, gråbåndet bredpande og isblåfugl.
Man kan også opleve et væld af spændende planter.
Det gælder blandt andre sjældne orkidéer som sump-hullæbe, klit-gøgeurt, purpur-gøgeurt og vendsyssel gøgeurt, den truede baltisk ensian og den kritisk truede nordisk øjentrøst, som i hele verden kun findes en håndfuld steder i Danmark, blandt andet ved Grønnestrand.
Her lever også sjældne fugle, blandt andre Danmarks største ugle, stor hornugle, Danmarks største vadefugl, storspove, foruden grønspætte, vendehals, natravn, agerhøne, vibe, engsnarre, gravand og mange flere.
Den sjældne isblåfugl er en af mange truede og sjældne sommerfuglearter, som får bedre vilkår fremover. Foto: Pia Odgaard