Grønnestrand

For 200 år siden blev vildmarken ved Jammerbugten i Nordjylland udråbt som det skønneste sted i kongeriget. Nu beskyttes det af et stort naturprojekt på 400 ha. Her får vilde dyr og planter flere og bedre levesteder, og alle får nye muligheder for at opleve naturen.

Oplev Grønnestrand

Storslåede udsigter så langt øjet rækker. Uendelige landskaber af kystklitter og hede ud til havet. Grønnestrand er ægte dansk vildmark ved Jammerbugten i Nordjylland. Det er tilmed et af landets vigtigste områder, hvis man vil hjælpe biodiversiteten og give mange slags vilde dyr og planter flere levesteder. Men området er truet af tilgroning, invasive arter, dræning og forurening med næringsstoffer og okker. Det skal der nu rettes op på. Læs her, hvordan vilde dyr og planter får flere og bedre levesteder, og alle får bedre muligheder for at opleve naturen.

Nordea-fonden støtter med 37,5 millioner kroner.

UNIK NATUR

Grønnestrand er ægte dansk vildmark. Mellem stejle skrænter mod øst og vest breder den sjældne og unikke atlantiske klithede sig over flere tusinde hektar. Her former vind, sand og hav hele tiden landskabet. Her er meget få bygninger til at genere de fænomenale udsigter over hav og klit.

Unikt og sjældent klitlandskab

Landskabet er unikt, også efter international standard. Her er en rigdom af forskellige og sjældne naturtyper, som nu beskyttes for altid. Her er alle de klitnaturtyper, man kan se i Danmark. Forklitter, hvid klit, grøn klit, grå klit, klithede og større områder med enebærklit.

I området mellem Bulbjerg og Svinkløv Plantage har sandflugt dannet parabelklitterne Krogbakker og Bredevandsbakker. En parabelklit er en vandreklit, som er hestesko- eller parabelformet – og har åbningen vendt mod vindretningen mod vest. Sådanne klitter er sjældne i det danske klitlandskab.

Desuden er her helt særlige naturperler som hængesæk, rigkær, næringsfattige småsøer og store, delvist menneskeskabte ralgravningssøer.

Grønnestrand er hævet havbund, og havets tørre sand er blæst sammen til kystklitter. Vandreklitlandskabet blev dannet af sandflugt. Mod øst afgrænses klitområdet af de gamle kystskrænter ved Svinkløv. Mod vest er Grønnestrand en del af klitlandskabet, der fortsætter helt til Thorup Strand og videre til kalkknuden Bulbjerg.

Vigtigt levested for dyr og planter

Grønnestrand er et vigtigt levested for mange forskellige slags truede, sjældne og almindelige fugle, sommerfugle og planter, som har mistet levesteder i Danmark.

Her lever blandt andre sommerfugle som de sjældne hedepletvinge, klitperlemorsommerfugl, gråbåndet bredpande og isblåfugl.

Man kan også opleve et væld af spændende planter.

Det gælder blandt andre sjældne orkidéer som sump-hullæbe, klit-gøgeurt, purpur-gøgeurt og vendsyssel gøgeurt, den truede baltisk ensian og den kritisk truede nordisk øjentrøst, som i hele verden kun findes en håndfuld steder i Danmark, blandt andet ved Grønnestrand.

Her lever også sjældne fugle, blandt andre Danmarks største ugle, stor hornugle, Danmarks største vadefugl, storspove, foruden grønspætte, vendehals, natravn, agerhøne, vibe, engsnarre, gravand og mange flere.

Den sjældne isblåfugl er en af mange truede og sjældne sommerfuglearter, som får bedre vilkår fremover. Foto: Pia Odgaard

SÅDAN HJÆLPER VI NATUREN

Grønnestrand er en naturperle, som kan blive endnu vildere. Men området er truet af tilgroning, dræning og forurening med næringsstoffer og okker fra dyrkning.

Det retter vi op på, så vilde dyr og planter får de bedste vilkår med flere og bedre levesteder

Et hav af arter får bedre levesteder

Grønnestrand er et vigtigt levested for mange forskellige slags truede, sjældne og almindelige fugle, sommerfugle og planter, som har mistet levesteder i Danmark.

De beskyttes nu for altid.

Samtidig sikrer vi flere naturlige levesteder, og det hjælper de mange dyr og planter, blandt andre områdets mange sjældne sommerfugle. Flere insekter giver mere føde til andre dyr som områdets mange fugle.

Sådan gør vi

  • Køer og heste skal græsse i de eksisterende klitheder og på de dele af området, hvor marker bliver til natur. Det giver flere og bedre levesteder til mange truede, sjældne og almindelige dyr og planter.
  • Områder, der i dag pløjes og dyrkes traditionelt, bliver til natur.
  • Vandet kommer tilbage i landskabet, så bække kan strømme frit, når drænrør fjernes.
  • Plantet nåletræ fældes for at give plads til områdets hjemmehørende natur.

Forskere fra Københavns Universitet har i en ny rapport udpeget området som et af de steder, hvor det giver bedst mening at hjælpe den trængte biodiversitet i Danmark.

Det nye naturområde i Grønnestrand grænser op til den statsejede Kollerup Plantage mod sydøst. Det giver nye muligheder for at hjælpe naturen og udvikle friluftslivet på tværs af ejerskel i et endnu større naturområde på 400 ha. Det sker sammen med Naturstyrelsen.

 


En hel skov af vendsyssel-gøgeurt og plettet gøgeurt kan opleves i ved Grønnestrand. Foto: Jammerbugt Kommune/Allan Eskesen

Grønnestrands store vidder og flotte landskaber er skønne at nyde til fods. Foto: Jesper Edvardsen

NATUROPLEVELSER

Landskabet er smukt og unikt for Danmark og internationalt. Her kan man nyde livet og de uspolerede udsigter over Jammerbugten, stranden, den langstrakte hede og de mange klitter.

Om sommeren kan man opleve områdets mange dyr som sjældne og truede sommerfugle og de fugle, der lever her.

Og så er en badetur i Jammerbugtens hav en smuk sommerdag jo skøn.

Foto: Jesper Edvardsen/Den Danske Naturfond

VANDRETURE

Gå lange ture langs det brusende hav på de smukke strande, Grønnestrand og Kollerup Strand.

Man kan også nyde at gå i klitterne og på heden, hvis man har mod på lidt mere benarbejde.

Det kan dog være svært at opleve området ved Grønnestrand. Her er stort set ingen vandrestier, steder at nyde madpakke og kaffe, shelters at overnatte i m.v. Det skyldes, at det meste af arealet er i privat eje.

Det laver vi om på, så alle kan opleve naturen på naturens præmisser. Her kan komme nye vandrestier, shelters og meget andet.

En friluftsplan laves nu sammen med Jammerbugt Kommune og Naturstyrelsen for at udvikle nye, store oplevelser i naturen.

Klitter og hede er muligt at opleve, hvis man har lidt mod på at bruge benene lidt ekstra. Foto: Jesper Edvardsen

I den østlige del kan man opleve Kongestenen, som er rejst af folk fra egnen til minde om kong Frederik 6.´s besøg i 1824. Foto: Jesper Edvardsen

ANDRE SEVÆRDIGHEDER

Naturen begejstrede kongen

I den østlige del kan man opleve Kongestenen som folk fra egnen har rejst til minde om kong Frederik 6.´s besøg i 1824.

Kongen var så betaget af den smukke natur ved havet og klitheden, at han sagde:

“Dette øde sted er den skønneste plet i mit rige.”

OVERNATNING

Der er endnu ingen muligheder for at overnatte i selve området. Vi ser nu på, hvilke muligheder, der er for at anlægge eks. shelter mm.

Der er mange muligheder for at leje sommerhus i nærheden.

Tæt ved ligger Svinkløv Badehotel og Svinkløv Camping.

Naturstyrelsen har shelters i sine områder tæt ved, for eksempel i Kollerup Plantage.

Hjælp naturen med et SKOVBEVIS

Vidste du, at et SKOVBEVIS fra Naturfonden er den perfekte gave til naturen? 100 % af købet går til mere plads til naturen i Danmark. Et SKOVBEVIS er den perfekte julegave , mandelgave eller gave til Mors Dag.

Se alle de flotte motiver i vores webshop.

Nyt fra naturen

OPLEV NATUREN

Optagelser: Jesper Edvardsen

Fotos:

Hedepletvinge og isblåfugl: Pia Odgaard

Vendsyssel -orkidé: Jammerbugt Kommune/Allan Eskesen

Tilmeld nyhedsbrev

Få spændende nyheder og følg med i vores naturprojekter - tilmeld dig nyhedsbrevet gratis her.