Genopretning af
Hjoptarp Bæk
ved Skjern Å

Den 3,4 kilometer lange bæk har gode muligheder for igen at blive til et godt levested for havørred og andre fisk og dyr. Det er muligt med en donation fra BESTSELLER Foundation.

FORMÅL

Genopretning og forbedring af Hjoptarp Bæk kan spille en vigtig rolle for at bevare den truede bestand af havørred i Skjern Å-systemet og bidrage til bedre levevilkår for en række andre dyr.

Baggrund

Bækken munder ud i Skjern Å cirka 500 meter nedstrøms fra Vorgod Å og udspringer direkte fra grundvandskilder.

Det gør vandet i bækken meget rent med klart vand uden okkerforurening. Det er sjældent i området.

Udfordringerne

Den største udfordring for Hjoptarp Bæk er tre kunstige søer, som blev anlagt i begyndelsen af 1970’erne. De er en betydelig barriere for fiskenes naturlige vandring op og ned gennem vandsystemet.

En tidligere undersøgelse viser, at stort set alt fiskeyngel (smolt) forsvinder, når den passerer de kunstige søer. Det skyldes formentlig rovfisk som gedder og muligvis også aborrer, som lever i søerne.

Samtidig er det udrettede, unaturlige forløb opstrøms søerne stærkt påvirket af sandvandring i bækken. Det forringer gydemulighederne for ørreder og andre fisk.

DET SKAL GØRES FOR NATUREN

I samarbejde med Ringkjøbing-Skjern Kommune og Dansk Center for Vildlaks etablerer vi egnede gydeområder og genslynger vandløbet, som sikrer, at ørreder kan vandre til gydeområderne.

Projektet omlægger vandløbet vest om tre kunstige søer, så fisk kan passere uden forhindringer både opstrøms og nedstrøms.

Samtidig bevares den nuværende vandstand i søerne og dermed deres funktion som levesteder.

Dele af bækken fra dens udspring og til Ahlervej genslynges.

Gydegrus og skjulesten lægges ud for at forbedre fiskenes gydemuligheder.

Projektet er planlagt til at kunne gennemføres i løbet af 2026.

RESULTATER FOR NATUREN

Genopretningen vil hjælpe fisk som havørred og give bedre levevilkår til vandløbsinsekter og andre dyr og planter, der har brug for små ferskvandssystemer.

Tilmeld nyhedsbrev

Få spændende nyheder og følg med i vores naturprojekter - tilmeld dig nyhedsbrevet gratis her.