Geder og kvæg hjælper
vigtig fynsk natur

Vilde dyr og planter får flere og bedre
levesteder i Jordløse Bakker på Fyn.

Områdets vigtige natur risikerer at gro til. Men det skal græssende kvæg og geder hjælpe med at forhindre, så vilde dyr og planter får bedre levesteder. Samtidig kan besøgende opleve, hvordan de græssende dyr kan hjælpe naturen. Det hele realiseres med støtte fra Naturfonden.

FORMÅL

Vilde dyr og planter får flere og bedre levesteder i et større sammenhængende naturområde end tidligere. Det sker ved at slå syv mindre områder sammen til et stort og græsse det med kvæg og geder.

Mere natur og større sammenhængende områder er noget af det vigtigste, vi kan gøre for at hjælpe biodiversiteten på fode. Sjældne og almindelige arter får nemmere ved at sprede sig og dermed leve flere steder.

Tidligere flyttede man de græssende dyr rundt mellem syv mindre områder. Takket være tilkøb af arealer er det nu muligt at samle de syv delområder til et stort område, så køer og en ny flok geder kan græsse i et stort område til gavn for vilde dyr og planter.

Dyrene sikrer et større og mere lysåbent naturområde, hvor også rydninger og fældning i juletræsplantager skal give vilde dyr og planter flere levesteder.

Trusler mod naturen

Jordløse Bakker har en del fantastiske sure overdrev. Det er naturtyper, som er vigtige levesteder for mange vilde dyr og planter, blandt andre de sjældne svampe stinkende vokshat, prægtig nøgenhat og knaldrød vokshat, samt for dyr og planter som markfirben, argusblåfugl og nikkende kobjælde.

Men de vigtige levesteder risikerer at gro til med træer og buske. I rydninger af plantager vil der komme en massiv tilgroning af arealerne.

DET SKAL GØRES FOR NATUREN

Græsning med kvæg og geder i et stort sammenhængende område året rundt giver planter og urter plads til at blomstre og sætte frø.

Kvæg og geder genopretter områderne til lysåben græsningsskov.

Geder på arealet er vitale for at holde lave vedplanter i skak og sikre en lysåben græsningsskov med plads til mange slags planter og urter.

Gamle plantager etableret på oprindelige lysåbne overdrev skal ryddes og området genoprettes med naturlig græsning. Her spiser gederne og kvæget opvæksten og giver plads til de vilde urter.

RESULTATER FOR NATUREN

Jordløse bakker er et fantastisk naturområde med mange sjældne arter. Genopretningen sikrer nuværende levesteder og arter, og de nye tilføjede arealer genoprettes til at være levested for de samme arter – og forhåbentlig endnu flere.

Om ti år er arealet et stort sammenhængende naturområde, hvor grænserne mellem skov og lysåben natur er mindre synlige og har flere levesteder til gavn for biodiversiteten.

Skoven er en lysåben græsningsskov med indslag af de sjældne og karakteristiske arter for det lysåbne landskab.

Samtidig besøger mange området og oplever, hvordan græssende dyr hjælper naturen ved at bevæge sig rundt på egne præmisser og skabe et dynamisk naturområde.

FRIVILLIGE HJÆLPER NATUR OG GÆSTER

Danmarks Naturfond ejer området og samarbejder med dyreholder og den lokale frivilliggruppe.

En gruppe af frivillige er vigtige for at sikre kontakt med de lokale, de ridende gæster, holde øje med områdets vilde planter og udføre mange tiltag i området ift. problemer med tilgroning, faciliteter og ruter.

Tilmeld nyhedsbrev

Få spændende nyheder og følg med i vores naturprojekter - tilmeld dig nyhedsbrevet gratis her.