Dyr og planter i naturskov
får hjælp af græssende geder

Geder skal hjælpe truede og sjældne dyr og planter i en af landets vigtigste naturskove, Allindelille Fredskov på Sjælland.

For mange ahorn-træer truer den vigtige biodiversitet i Allindelille Fredskov ved Ringsted på Sjælland. Natur-ildsjæle sætter nu geder ind i kampen for at bremse udviklingen med støtte fra Naturfonden.

FORMÅL

Allindelille Fredskov er en af Danmarks vigtigste steder for biodiversitet. Her lever utroligt mange sjældne plantearter, som er særlige for områder med meget kalk i jorden.

Hvis de og skoven skal sikres for eftertiden, skal ahorn forhindres i at overtage skoven. Ellers er der stor risiko for, at flere af arterne mister deres sidste levested i Danmark.

Allindelille er et unikt hotspot for biodiversitet og levested for en lang række sjældne og truede arter. Her lever blandt andre flueblomst, orkidéen knælæbe og svampen banan slørhat, som alle er kritisk truede i Danmark. Skoven er også levested for den truede bille grøn pragttorbist, samt tre slags af orkidéen skovlilje.

De seneste 10 år er der fundet 76 forskellige sjældne eller truede arter i skoven.

Trusler mod naturen

Ahorn truer med at brede sig så meget i skoven, at det omdanner den lysåbne bøgeskov til tæt og mørk skov. Det ville true de truede og sjældne arter, for de har brug for det modsatte for at trives, nemlig mere lys og plads.

Frivillige i området har arbejdet målrettet siden 2019 for at genoprette arealerne til en åben græsningsskov med at skære opvækst ned med hænder og sav samt sørge for at græsse med geder i mindre dele af skoven.

Det begrænser dog ikke ahorn nok at nedskære ahorn. Træerne skyder bare op igen.

DET SKAL GØRES FOR NATUREN

Geder skal hjælpe sjældne arter og deres levesteder ved at græsse i den sydøstlige del af Allindelille Fredskov. Det skal begrænse den opvækst af ahorn, som truer med at stjæle lys og plads fra de sjældne dyr og planter.

Erfaringerne fra området viser, at den bedste metode til at begrænse ahorn er at nedskære træerne og græsse med geder 3-4 år efter.

Det fjerner ahorn, og den lysåbne skov får plads med levesteder til de sjældne arter, som så kan sprede sig.

Derfor sættes gederne ud i kampen for biodiversiteten i fem ha af skoven. Området er sidste del i naturgenopretningen, hvor ahorn bekæmpes i skoven.

Skovens samlede areal på knap 60 hektar skal derefter græsses med kvæg og geder.

De langsigtede mål for naturen er at skabe grobund for naturlige processer og frie dynamikker, som sikrer Allindelille Fredskov gennem helårsgræsning med store planteædere.

RESULTATER FOR NATUREN

Truede og sjældne arter får flere og bedre levesteder.

NATUR-HJÆLPERE KNOKLER FOR AT REDDE SJÆLDEN NATUR

En gruppe arbejdsomme og fagligt dygtige frivillige, måske nogle af Danmarks bedste botanikere, arbejder utrætteligt for at sikre det unikke naturområde, som Danmarks Naturfond ejer.

De frivillige er med til at sikre fremtiden for området, og deres utrættelige arbejde og opfindsomhed har givet idéen til projektet.

De frivillige oplevede problemerne med en ahorn opvækst, som ikke kunne tæmmes manuelt. De startede derfor mindre forsøg i små hegn, slåning med le og græsning for at sikre området.

Det har nu ført til planer om 5-6 års målrettet arbejde med ahorn og gedegræsning.

Tilmeld nyhedsbrev

Få spændende nyheder og følg med i vores naturprojekter - tilmeld dig nyhedsbrevet gratis her.