Game of Thrones-fotograf laver naturen vildere på Røsnæs i Vestsjælland

Film-fotografen David Katznelson har filmet til blandt andre storserierne Game of Thrones og Downtown Abbey til glæde for millioner af mennesker verden over. Nu vil han forvandle dyrket jord til vildere natur på sin gård ved smukke Røsnæs.

Man kan både skabe storhed og smukke billeder for millioner af seere verden over og gøre naturen vildere på en gård ved Røsnæs. Det gør film-fotografen David Katznelson. Han har filmet til blandt andre storserierne Game of Thrones og Downtown Abbey til glæde for millioner af mennesker verden over. Nu vil han forvandle dyrket jord til vildere natur på sin gård på smukke Røsnæs. Davids projekt er realiseret med støtte fra Naturfonden.

FORMÅL

Røsnæs er et fantastisk smukt og unikt område i Danmark.

Meget af Røsnæs er marker og landbrug. Der er brug for at give naturen i området mere plads, så nye overdrev kan komme til, og truede arter som klokkefrø kan klare sig.

Projektet giver 13,5 hektar dyrket jord tilbage til naturen. Jorden dyrkes ikke længere, så naturen får mulighed for at udvikle sig på sine egne præmisser.

DET SKAL GØRES FOR NATUREN

Dyrkning er stoppet i 2020, og jorden har nu stået hen siden efteråret 2020 uden at blive rørt.

Sammen med en lokal botaniker blev der i efteråret samlet frø fra naboens paragraf 3-overdrev, hvor der vokser overdrevsplanter som, blåmunke, gul evighedsblomst, almindelig rødknæ, vellugtende gullaks m.fl.

Disse frø blev spredt på marken og håbet er, at de vokser frem, så området omdannes til blomstrende overdrev.

Nogle af de store sten er flyttet tilbage på marken til fordel for insekter og krybdyr. Stenene var smidt i bunker uden for marken for at kunne dyrke den.

Gården er på 13,5 ha, og ca 10 ha var dyrket af den tidligere ejer.

Indhegningen skal udvides til at omfatte omtrent 12 ha af jorden. Der skal laves et læskur, og frostfri vand skal etableres. Derefter sættes fire islandske heste ud på området.

RESULTATER FOR NATUREN

Drømmen er, at der i løbet af de kommende år vil indvandre arter fra de omkringliggende overdrev.

Området omdannes til overdrev med et væld af vilde planter.

Vilde bier har allerede reder i den sandede jord i udkanten af marken mod syd. De får bedre vilkår og skal ikke flyve så lang for at hente nektar.

Forhåbentlig kommer der flere af dem, hvilket vil fremme andre arter. Desuden er der en sø på midten af marken, og et sø/vådområde mod syd.

Der er blandt andre stor vandsalamander, klokkefrø, overdrevsløber, og selvfølgelig mange andre arter af insekter, fugle osv., der endnu ikke er registreret. Disse vil alle få bedre vilkår med tiden.

Da jorden blev høstet for sidste gang i august 2020, så jorden ud som alle andre marker efter høsten. En slags bar ørken med meget lidt liv.

Allerede under et år efter ser det fuldstændig anderledes ud. Blomster, urter, bier, skud til nye træer og ræveunger er bare nogle af ændringerne.

Ændringen til en mere rig natur og biodiversitet er netop ønsket til dette projekt, der forhåbentlig vil betyde, at mere sjældne og truede danske arter vil komme til og trives.

GAME OF THRONES-FOTOGRAF SKABER VILDERE NATUR

”På sigt vil jeg meget gerne udvide mit eget område, så der bliver mere plads til naturen. Jeg vil også meget gerne kæmpe for naturen i området, og få andre til at gøre det samme. Samtidig vil jeg kæmpe for, at området på en eller anden måde får en status af bevaringsværdig natur for kommende generationer.”

Det siger David Katznelson, som er uddannet filmfotograf fra den engelske filmskole og har fotograferet et væld af film og serier som Game of Thrones, Downton Abbey og Herrens Veje.

Han har studeret statskundskab på Aarhus Universitet, krydset indlandsisen på Grønland og beskæftiget sig med friluftsliv siden sine teenageår.

Drømmen om at hjælpe naturen startede for 30 år siden, da David besøgte den danske naturforkæmper, Karen Mogensen i Costa Rica. Hun startede landets første nationalpark på Cabo Blanco sammen med sin mand.

For tre år siden læste David bogen ”Wilding” af Isabella Tree, og det var startskuddet til Davids egen kampagne for en bedre og grønnere verden. Kort tid efter købte han gården på Røsnæs.

Kalundborg Kommune er nu med i projektet og vil også bruge David og hans projekt som en slags ambassadør for kommunen og naturbevaring.

”For at kunne passe på den nuværende danske natur og udvide forståelsen og kendskabet til rewilding/naturgenopretning, og de fordele det indebærer, er det nødvendigt, at folk med egne øjne kan nyde nyetableret natur og få en forståelse for vigtigheden af dette.”

”Mit projekt vil ligge som en lille ø i området til inspiration for andre, der måske gerne vil naturen det bedste, men ikke ved hvordan de selv kan være en del af redningen af den danske naturs biodiversitet.”

Indtil videre har projektet rejst megen interesse lokalt, og mange har deltaget i debatten om naturen i området.

Tilmeld nyhedsbrev

Få spændende nyheder og følg med i vores naturprojekter - tilmeld dig nyhedsbrevet gratis her.