Karen Louise forvandler 34 ha marker til vildere natur på sin gård ved Skibsted Fjord i Thy.
Karen Louise forvandler 34 ha marker til vildere natur på sin gård ved Skibsted Fjord i Thy.
Karen Louise vil gøre sit for at hjælpe naturen, der står i en biodiversitetskrise. Derfor går hun nu i gang med at skabe et større sammenhængende naturområde og give vilde dyr og planter flere og bedre levesteder på sin gård i Thy. Det hele realiseres med støtte fra Naturfonden.
Karen vil give den vidunderlige natur mere plads på sin gård, Skibstedgaard. Den ligger ved Skibsted Fjord i Thy og er en Limfjordsgård med historie tilbage til 1400-tallet.
Her tages landbrugsjord ud af drift for at lægge det sammen med eksisterende natur og skabe et sammenhængende område med varieret, vild natur.
Det skal fremme biodiversiteten i området, som ligger lige ned til fuglebeskyttelsesområdet Skibsted Fjord og det fredede hedeareal Ydby Skjold.
Samtidig skal biodiversitets-hjælpen øge bevidstheden hos gårdens gæster om, hvor vigtige græssende dyr som kvæg og heste er, hvis Danmark fortsat skal have strandenge, overdrev og rigkær.
En af de store trusler mod dansk natur og biodiversitet er, at der mangler plads, hvor naturen kan leve.
Dyr og planter kan ikke flytte sig rundt mellem de små frimærker af natur, der er tilbage i et landskab udnyttet af mennesker.
De danske strandenge, kær og overdrev rummer fantastisk natur, men er sårbare over for næring tilført fra især marker. Samtidig har de behov for store græssende dyr for ikke at gro til og gradvist forsvinde.
De indre fjorde lider i stigende grad af dårligt vandmiljø. Projektet vil stoppe udvaskning af næringsstoffer til Skibsted Fjord til gavn for vandmiljøet.
Projektarealet på 34 hektar består af tre forskellige dele – højtliggende gammel landbrugsjord og eksisterende natur på bakker og strandeng samt en mindre granplantage.
Det samles til ét stort område.
Området grænser direkte op til to eksisterende beskyttede naturområder: Natura 2000-området Skibsted Fjord og den fredede hede Ydby Skjold.
På det nye samlede projektareal tages landbrugsjorden ud af drift og omskabes til ny natur.
Her lægges sten ud, som man fjernede engang for at kunne dyrke jorden.
Her spredes frø fra hjemmehørende vilde planter, tørvetransplantation og plantes træer og buske, der hører hjemme i den enkelte naturtype.
Den mørke granplantage gøres lysåben, og en tilgroet sydskråning ryddes.
I hele området skal kvæg og heste græsse fremover.
Græsning med heste og kvæg kan få positiv effekt på alle aspekter af det eksisterende dyre- og planteliv.
Det kan være med til at fastholde variationen af naturtyperne strandeng, kær og overdrev, der er så karakteristiske for området.
Det bremser problemarter som gyvel og brombær på smeltevandsskråningerne.
Udledningen af næringsstoffer fra de tidligere kornmarker mindskes betydeligt til gavn for vandmiljøet i Skibsted Fjord.
Om ti år trives en flok græssende dyr i et stort og varieret naturområde, hvor forskellige naturtyper som sure overdrev, krat og skov, strandeng og rigkær fletter sig ind i hinanden.
Den gamle landbrugsjord er så småt ved at blive dækket af vilde urter, og nabohedens vilde planter er begyndt at kravle over diget, så der nu også findes pletter med lyng og andre dværgbuske. Blomstrende buske og træer er vokset frem i bideskjulene.
Den mørke granplantage er blevet mere lys til gavn for vilde planter og insekter, og dyr finder læ og føde i skov og krat.
Firben, strandtudser og hugorm varmer sig på de udstrøede sten.
Flagermus yngler i den varme sydvendte skrænt mod fjorden.
Langs fjordens strandenge og rigkær breder orkidéer, knoldet mjødurt og leverurt sig.
I fjorden svømmer odderen rundt og fisker i det frodige ålegræs.
En flok gæster fra gården er på tur med en naturvejleder og er i færd med at tælle arter.
Karen Louise Erichsen fra Skibstedgaard vil gerne gøre sit for at hjælpe.
”De indre fjorde lider i stigende grad af dårligt vandmiljø. Med projektet vil vi dæmme op for udvaskning af næringsstoffer til fuglebeskyttelsesområdet Skibsted Fjord,” siger hun.
“I takt med at biodiversitetskrisen er blevet mere synlig og mærkbar, er vi på gården blevet mere optaget af, hvilken rolle, vi som forvaltere af jord, kan spille for at dæmme op for problemerne, vi står midt i. Der er behov for at gå nye veje og dele viden om dem,” siger hun.
Det er også målet, at besøgende på gården kan lære om natur, udover yoga.
”Med naturgenopretningen håber vi, at vi kan være med til få mange flere besøgende til at tage herfra med en øget viden og rummelighed i forhold til naturforvaltningen og biodiversiteten,” siger Karen Louise Erichsen.
Naturen på gården hjælpes i samarbejde mellem Karen Louise Erichsen, Anna Worm og Pia Boe Bak fra landboforeningen Fjordland, Ib Nord Nielsen fra DN Thy, Philip Hahn-Pedersen fra Vild med Vilje og Mathilde Boesen fra Thisted Kommune.
”Vi håber, at genopretningen bliver et godt eksempel på, hvordan man som landbrug kan arbejde med naturgenopretning og måske inspirere flere jordejere til selv at komme i gang med at lægge landbrugsjord om til natur.”
Hun fortæller, at hendes interesse for naturpleje, natursyn, naturdannelse og forvaltning af gårdens jord er blevet gradvist større i takt med at klima- og biodiversitetskrisen er blevet mere synlig og mærkbar.
Skibstedgaard har været med i flere naturplejeprojekter med bl.a. Thisted Kommune igennem årene.
Idéen om at tage landbrugsjord ud og gøre noget mere aktivt for natur og vandmiljø er gradvist modnet gennem samtaler og studier.
Men idéerne samlede sig for alvor en sen eftermiddag i 2023, hvor medarbejdere fra landboforeningen Fjordland havde være til en omgang yoga på gården.
Herefter fik projektet luft under vingerne i dialog og samarbejde med projektets øvrige faglige samarbejdspartnere fra Vild med Vilje, DN Thy og Thisted Kommune.