Fire venner forvandler
marker til natur i Mols Bjerge

Fire venner laver 15 ha marker om til natur i Mols Bjerge på Djursland. Her skal biodiversiteten trives igen, og alle skal have lov at nyde naturen.

Flere levesteder til vilde dyr og planter, flere natur-oplevelser til alle. Fire venner vil hjælpe naturen og samtidig invitere alle til flere natur-oplevelser i Mols Bjerge. Naturen hjælpes med støtte fra Naturfonden.

FORMÅL

15 ha marker tages ud af drift og omlægges til vildere natur på Rødegaard, der ligger som nabo til Nationalpark Mols Bjerge på Djursland.

Naboer og andre besøgende kan nyde naturarealerne.

DET SKAL GØRES FOR NATUREN

Marken og skoven græsses af tre skotske højlandskvæg.

Få, udvalgte træer i skoven har fået lavet huller eller er fældet, så der med tiden kan opstå flere lysninger og mere lys til planter og buske i skovbunden.

Deltagere i to naturfestivaler har samlet frø fra vilde planter ind i Mols Bjerge.

De spredes på de tidligere marker, så her igen kan gro vilde planter til gavn for insekter og andre dyr.

På engskråningen mellem skoven og marken er etableret en skovhave, hvor der indtil videre er plantet 3000 træer, buske og bunddækkeplanter, der er udvalgt til at tiltrække insekter, fugle og sommerfugle til haven.

Kvashegn har skabt levesteder til pindsvin, fugle, bier og andre dyr.

RESULTATER FOR NATUREN

Omlægningen fra landbrug til natur sikrer levesteder, så flere arter vilde dyr og planter kan leve i området.

Artsrigdommen på ejendommen er undersøgt fra starten, så det er muligt at følge projekternes effekt på biodiversiteten over de kommende år.

Om ti år er der en artsrigdom på de tidligere marker på niveau med naboen Nationalpark Mols Bjerge og en høj grad af biodiversitet og levesteder for dyr, særligt insekter.

Her er anlagt stier, der gør det muligt for alle at opleve området, gå ind i skoven og op til et fantastisk højdepunkt med udsigt over Århusbugten, Begtrup Vig og Trehøje.

Shelters til besøgende og en naturlegeplads til børn kan skabe en fin, naturlig port som overgang til nationalparken.

FIRE VENNER HJÆLPER NATUREN

De fire venner Iben, Karsten, Marcela og Cecilie overtog gården Rødegaard i september 2022.

En stor del af jorden var i mange år bortforpagtet til landbrug. De fire opsagde forpagtningen, og de sidste korn blev høstet på de to marker samme efterår.

De arbejder med uddannelser, kurser og behandlinger i virksomheden Jordens Sang, som vil genskabe balance mellem mennesker og vores natur gennem en række aktiviteter.

De tror på, at vi mennesker kan hele og få bedre balance, når vi bliver bedre til at forstå og forbinde os med naturen. Derfor er aktiviteterne dybt forankrede i kærligheden til jorden og naturen.

Tilmeld nyhedsbrev

Få spændende nyheder og følg med i vores naturprojekter - tilmeld dig nyhedsbrevet gratis her.