Fra død havbund til stenrev fyldt med fisk og tangskov. 70 nye stenrev skal hjælpe tangskove, fisk og smådyr, som har mistet levesteder.
Fra død havbund til stenrev fyldt med fisk og tangskov. 70 nye stenrev skal hjælpe tangskove, fisk og smådyr, som har mistet levesteder.
Der er ikke meget liv tilbage på havbunden i Randers Fjord. Der mangler gode levesteder for fisk, planter og bunddyr. Det kommer der nu med 70 små stenrev.
Siden 1950’erne er bunden i Randers Fjord blevet bar. Væk er bundplanter og tang som bl.a. ålegræs, vandaksarter og blæretang. Derfor mangler gode spisekamre, opvækstområder og skjulesteder for fisk.
Fjorden har det dårligt som mange andre fjorde. Det skyldes primært for mange næringsstoffer i vandet, men også, at der er fjernet sten fra fjorden, enten ved stenfiskeri eller oprensning af sejlrenden.
70 nye rev skal rette op på lidt af det tabte. De skal sikre mad og skjulesteder langs fiskenes rute ind i Randers Fjord.
Projektet restaurerer yderfjorden og genskaber tabt biodiversitet ved at etablere de små stenrev som oaser til biodiversitet på en linje for fisk gennem yderfjorden ind til den nyrestaurerede Øster Tørslev Å.
Biodiversitetsrevene og reduktion af næringsstoffer til havmiljøet kan genskabe livsgrundlaget for helt almindelige arter, som tidligere levede i fjorden i store mængder, men som nu er blevet sjældenheder pga. mangel på levesteder.
Det er arter som havkarusse, savgylte, tangsnarre, ål, laks, havørred, torsk, ålekvabbe, skrubbe o.l.
Revene vil få stor betydning for alt fra bløddyr og krebsdyr til havpattedyr og andre toprovdyr.
70 mindre stenrev placeres i en dybde, der er ideel for udviklingen af tangskove på en ca. 8,5 km lang strækning fra udmundingen af Randers Fjord og ind til udløbet af Øster Tørslev Å.
Når tangskovshabitaterne er tilbage, hjælper det hele fødekæden.
Havplanter og tang skaber vigtige spisekamre, skjulesteder og opvækstområder for smådyr, fisk og større dyr.
Både trækkende fisk, standfisk og yngel får gode muligheder for at finde føde og skjule sig på deres vej langs kysten ind mod åen.
Om 10 år ligger en række af levende små rev fyldt med mange forskellige arter af tang i fjorden.
Det giver levesteder til mange forskellige små dyr som krebsdyr, bløddyr og lignende, som igen udgør fødegrundlaget for fisk.
Fiskeyngel som småtorsk og smolt fra laks og havørred søger sammen med småfisk som havkarudse, savgylte og tangsnare føde og sværmer om revet med dets tangskov.
Når en fare nærmer sig fra siden eller ovenfra, flygter de i skjul i stenenes sprækker og mellem planter og tang.
Store fisk gør også ophold og søger føde og skjul ved det levende stenrev på deres vej ind i fjorden. De bliver mindre stressede, overlever bedre, vokser hurtigere og lægger flere æg.
Når næringsstofniveauet i fjorden bliver reduceret, vil flere arter af tang, smådyr og fisk indfinde sig på revene, og biodiversiteten vil få endnu et løft.
Miljøgruppen Randers Stenrev med ildsjælene Steen Ulnits og Henrik Leth fik for flere år siden ideen til at etablere stenrev i Randers Fjord. Med Randers Kommunes hjælp blev de første rev etableret i 2023.
Men kommunens projektleder, Anne Margrethe Wegeberg, fandt ud af, at mange små rev huser endnu flere fisk end et stort rev. Hun fik ideen med at anlægge en ledelinje af endnu flere mindre rev.
Både Knud Pedersen, der er formand for Fjordfolket, og Randers Stenrev er med på idéen, og samarbejdet blev udvidet.
”Vi brænder for at genoprette Randers Fjord, så den igen bliver ren, sund og levende til gavn for naturen og til glæde for os mennesker omkring den.”
En død havbund uden liv til venstre og stenrev fyldt med fisk og tang til højre.