Ørred og lampret skal igen kunne gyde i et ødelagt vandløb i Nordjylland.
Ørred og lampret skal igen kunne gyde i et ødelagt vandløb i Nordjylland.
Nu skal fisk som ørred og lampret igen gyde i en bæk, hvor de gjorde det engang. 125 meter af Tversted Å skal genoprettes ved den gamle herregård Stensbæk i Nordjylland. Bag natur-projektet står natur-ildsjælene i Tannisbugt Natur- og Vandplejeforening med støtte fra Naturfonden.
125 meter af Tversted Å´s oprindelige udspring ved den gamle Herregård Stensbæk skal genoprettes.
Det genskaber åen, så ørreder og laks igen kan yngle naturligt. De nye levesteder hjælper også insekter og smådyr. Vandløbet ved Stensbæk er fint rent, men mangler gydebanker.
Stensbæk er en del af Tversted Å-systemet og vil blive til gydeplads for fisk herfra. Genopretningen skaber fri passage for fisk opstrøms Stensbæk. Det giver muligheder for at forbedre levestederne opstrøms på sigt.
Århundreders driftsorienteret tilgang til bække og vandløb har resulteret i, at bække ikke fungerer som gydepladser for fisk på trods af rimelig vandkvalitet.
Gydesteder sander til eller oprenses for at sikre en effektiv vandgennemstrømning.
Vandløbets bund hæves opstrøms ved at fylde passende mængde grus på bunden.
Lige nu forhindrer rørføringen under Stenbæksvej, at fisk og smådyr kan vandre frit.
Men nu skal vandløbets bund hæves opstrøms ved at fylde passende mængder grus på bunden.
Det hæver vandspejlet og skaber fri passage under rørføringen, så fisk og smådyr kan bevæge sig mellem forskellige dele af vandløbet.
I vandløbet udlægges grus, skjulesten og døde grene og træstammer. Oven for gydestryget etableres sandfang for at modvirke tilsanding af de nye gydebanker.
Sandfanget vil desuden begrænse den videre transport af sand gennem
Tannisbugt Natur- og Vandplejeforenings andre indsatsområder, der også har sandfang.
Stensbæk har gode muligheder for at blive et godt gydested, når man sikrer de rette levevilkår, som er planen.
De nye gydebanker og den relativt gode vandkvalitet giver igen fiskeyngel i Stensbæk.
Samtidig skabes bedre levesteder for insekter og smådyr. Fiskeyngel og insekter i den øvre del af Tversted Å-systemet vil være en gevinst for det samlede å-system, da de vil sprede sig nedstrøms.
Tannisbugt Natur- og Vandplejeforening håber at se laks, lampret og bæk- og havørred gyde i løbet af de kommende år. Den nye ørred-yngel vil forhåbentlig vandre og sprede sig nedstrøms. Det kan være indikator for vandkvaliteten for det øvre kraftigt regulerede hovedløb af Tversted Å.
Bag projektet står Tannisbugt Natur- og Vandplejeforening med støtte fra Naturfonden. Lokale frivillige sørger for udførelsen.
Tannisbugt Natur- og Vandplejeforening blev etableret i 2015 med det formål at samle både ornitologer, jægere, lystfiskere og alle andre naturinteresserede om at forbedre naturtilstanden i og omkring Kjul Å og Tversted Å.
Foreningen ønsker at skabe en helhedsorienteret natur, der både tilgodeser og inddrager biodiversitet på land og i vand, men også inddrager lokalsamfundet, lodsejeren og naturnørderne/-entusiasterne.
Børn oplever naturen
Foreningen har som overordnet mål at få flere børn (og deres familier) mere ud i naturen. Derfor har foreningen fra starten inddraget skolebørnene i naturprojekter, så de har været med til at etablere gydebanker, sætte hegn op, registrere insekter i vandløb mm. Vi samarbejder med folkeskolerne i Sindal Skoledistrikt.
Naturfonden har også støttet foreningens to andre natur-projekter Naturpleje ved Tversted Å https://naturfonden.dk/natur/naturpleje-ved-tversted-aa/ og Nye gydebanker til havlampret og ørred i Tversted Å https://naturfonden.dk/natur/etablering-af-gydebanker-i-tversted-aa/
Med støtte fra fonde, lokale sponsorer, og i samarbejde med myndigheder, eksperter og lodsejere, har foreningen udført en række tiltag i form af bl.a. naturpleje med kreaturer og heste, etablering af gydebanker i vandløb, opsætning af fuglekasser m.m. Det har forbedret naturtilstanden markant og målbart.